Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Witajcie! Wreszcie i ja moge cos wstawic. Wiem, wiem, niedociagniec duzo ale ja jestem taaaaka dumna. Wprawione cincinki wiedza czyj to pomysl , wielkie dzieki Elce za inspiracje. Pozdrawiam torty_060_001.JPG

Załączniki

• torty_060_001.JPG
    torty_060_001.JPG
    134 KB · Wyświetleń: 0

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Mniam
mniam.gif
smakowicie wygląda!

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Elzunia,
czy ta czekolada nie rozpuszcz sie od kontaktu z bitą śmietana? Czy ten płotek jest zrobiony jako jeden pase, czy go łączyłas? Ile zuzyłaś czekolady na ten płotek (podaj też średnicę tortu).

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Elzunia,
czy ta czekolada nie rozpuszcz sie od kontaktu z bitą śmietana? Czy ten płotek jest zrobiony jako jeden pase, czy go łączyłas? Ile zuzyłaś czekolady na ten płotek (podaj też średnicę tortu).

sioniu masa to mascarpone z bita smietana i mleko skondensowane slodzone, czekolada sie trzyma. Plotek jest zrobiony na jednym pasku (zmierz sobie wysokosc gotowego tortu plus 0,5 cm, zmierz obwod tortu (u mnie 24 cm ) ale zmierz dopiero jak juz tort oblozysz masa zeby nie bylo za malo albo za duzo.
Roztopilam 200g bialej milki i 100g gorzkiej ale mi zostalo. Proponuje rozpuscic 150g bialej czekolady i 100g ciemnej. Acha, jak juz wytniesz ten pasek to zacznij "rysowac wzor" najpierw biala czekolada a pozniej ciemna - prezentuje sie duuuzo ladniej albo tak zeby oba kolory byly widoczne (ale to tylko moja sugestia). Do rysowania wzorkow uzywalam tylek 2 i 3.
Jezeli Ci jakos pomoglam to sie ciesze, w razie czego pytaj, pozdrawiam

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Na tortownice 24cm: 75dkg dobrze schlodzonego mascarpone, zmiksuj z okolo 100-120g mleka skondensowanego slodzonego - ilosc mleka musisz probowac, (uwazaj zebys nie zrobila masla), nastepnie ubij okolo 500ml dobrze schlodzonej smietanki (30% lub 36%) i zmiksuj to delikatnie razem.
Ta mase znajdziesz w spisie tresci masy, polewy.... To masa mascarpone z mlekiem slodzonym Linn, ona tam podaje bardzo dokladnie.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Elzunia @ 31 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1324738sioniu masa to mascarpone z bita smietana i mleko skondensowane slodzone, czekolada sie trzyma. Plotek jest zrobiony na jednym pasku (zmierz sobie wysokosc gotowego tortu plus 0,5 cm, zmierz obwod tortu (u mnie 24 cm ) ale zmierz dopiero jak juz tort oblozysz masa zeby nie bylo za malo albo za duzo.
Roztopilam 200g bialej milki i 100g gorzkiej ale mi zostalo. Proponuje rozpuscic 150g bialej czekolady i 100g ciemnej. Acha, jak juz wytniesz ten pasek to zacznij "rysowac wzor" najpierw biala czekolada a pozniej ciemna - prezentuje sie duuuzo ladniej albo tak zeby oba kolory byly widoczne (ale to tylko moja sugestia). Do rysowania wzorkow uzywalam tylek 2 i 3.
Jezeli Ci jakos pomoglam to sie ciesze, w razie czego pytaj, pozdrawiam
Elzunia,
dziekuje bardzo, zanotowalam.

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
sionia @ 30 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1324302Miu-miu,
ja na jakims innym filmiku widzialam, ze lilie robi sie na tym białym plastiku, potem razem z tym plaskikiem wciska w tort, tak, by tego plastiku nie bylo widac. Zielone listki robisz juz na torcie. Nigdzie jednak w necie nie spotkałam się z tymi plastikowymi tulejkami.
Jak znajde to wleje ci ten filmik.
Wracając do wątku lilji, też nad tym myślałem i wymyśliłem że może by te rożki zrobić z papieru ryżowego (jest jadalny) tylko nie wiem jak się zachowuje w kontakcie z kremem.

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
O kurcze, ale fajny pękaty koszyk róż, nooooo super
anbetung.gif

Amoże by tak zrobić z wafelkowych rożków do lodów, widziałem takowe w Kauflandzie?
gruebel_2.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Samson1500 @ 2 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1325674Wracając do wątku lilji, też nad tym myślałem i wymyśliłem że może by te rożki zrobić z papieru ryżowego (jest jadalny) tylko nie wiem jak się zachowuje w kontakcie z kremem.
ja też nie sprawdzałam....ciekawe czy by się nie rozpuścił
gruebel_2.gif
a masa cukrowa w kontakcie ze śmietaną roślinną nie rozpuszcza się???
gruebel_2.gif
ja sobie zakodowałam że do masy cukrowej to lepiej używac masy maślanej, śmietana zwierzęca rozpuszcza masę cukrową a roślinna
gruebel_2.gif
nie próbowałam...

Samson1500 @ 2 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1325893O kurcze, ale fajny pękaty koszyk róż, nooooo super
anbetung.gif

Amoże by tak zrobić z wafelkowych rożków do lodów, widziałem takowe w Kauflandzie?
gruebel_2.gif
rożki wafelkowe ....dobra myśl, ale u mnie w mieście nie ma Kauflandu
cry_1.gif
ale poszukam w innych sklepach,..ja z kolei myślałam o jakiś żelakch....są w różnych kształtach...można by czegoś poszukać....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Samson1500 @ 30 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1324060miu-miu super fajny tortas. No i jak widzę na tej śmietance to czekolada się nie rozpływa i ponoć masa cukrowa też nie.
Koleżanki to może mi podpowiedzą jak wyciskać listki żeby były tak ładnie w szpic zakończone jak normalne liście bo mi coś nie wychodzi
i takie urwane jakieś wyciskam. A tylkę mam taką L1.....no i chciałbym żeby moje listki chociaż podobnie wyglądały jak u miu-miu na torciku.....help
cry_1.gif

Pokaż załącznik 75511
Samson, czekolada nigdy nie rozpusci sie na zadnej ze smietan poniewaz zawiera tluszcz, ktory izoluje ja od nabierania wilgoci. Masa cukrowa moze rozpuscic sie na smietanie roslinnej i zwierzecej bo...wszystko zalezy od masy. Musze przyznac, ze samorobka z marschmallows mi sie rozpuscila ale np, kupna bakelsa juz nie tak latwo. Zmiekla ale sie nie rozpuscila
icon_biggrin.gif

Co do listkow to pamietam jak Anna5 pisala, zeby nie ubijac smietany zbyt sztywno, wtedy przy odciaganiu tylki masa nie bedzie sie rwala.
Ah-szczerze mowiac oznaczenia tylek L1,L3 itp nic mi nie mowia. Ja mam tylki Wiltona i one maja zupelnie inne oznaczenia
icon_biggrin.gif

Samson1500 @ 30 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1324061A, zapomniałem spytać , a co można wyczyniać tylką L3 i L4 bo mam i jakoś nie ogarniam co z nią robić...
Wklej prosze linki do zdjec z internetu
icon_biggrin.gif
cos wymyslimy
icon_biggrin.gif

I musze powiedziec, ze chyba dam sobie spokoj z wchodzeniem na watki tortowe - bo narobicie czlowiekowi smaka, a potem sie trzeba meczyc
icon_biggrin.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja już jakiś czas temu pozazdrościłam Ivie tych różanych tortów i sama spróbowałam, dopiero dwa tak udekorowałam, ale to i tak dużo, bo ostatnio nie mam okazji na pieczenia.
Już wcześniej je pokazywałam w innym wątku, nie pamiętam czy i tutaj ( ale chyba nie) więc pokazuję moje dwa różane ( jeden jagodowy, drugi malinowy):
torcik__mietankowy_z_jagodami_024a.jpg

torcik__mietankowo_malinowy_017.jpg

Załączniki

• torcik__mietankowo_malinowy_017.jpg
    torcik__mietankowo_malinowy_017.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 0
  • torcik__mietankowy_z_jagodami_024a.jpg
    torcik__mietankowy_z_jagodami_024a.jpg
    36.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy