Elzunia
Well-known member
- Kwi 8, 2011
- 5,180
- 594
- 113
Elzunia @ 31 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1324738sioniu masa to mascarpone z bita smietana i mleko skondensowane slodzone, czekolada sie trzyma. Plotek jest zrobiony na jednym pasku (zmierz sobie wysokosc gotowego tortu plus 0,5 cm, zmierz obwod tortu (u mnie 24 cm ) ale zmierz dopiero jak juz tort oblozysz masa zeby nie bylo za malo albo za duzo.
Roztopilam 200g bialej milki i 100g gorzkiej ale mi zostalo. Proponuje rozpuscic 150g bialej czekolady i 100g ciemnej. Acha, jak juz wytniesz ten pasek to zacznij "rysowac wzor" najpierw biala czekolada a pozniej ciemna - prezentuje sie duuuzo ladniej albo tak zeby oba kolory byly widoczne (ale to tylko moja sugestia). Do rysowania wzorkow uzywalam tylek 2 i 3.
Jezeli Ci jakos pomoglam to sie ciesze, w razie czego pytaj, pozdrawiamElzunia,
dziekuje bardzo, zanotowalam.
sionia @ 30 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1324302Miu-miu,
ja na jakims innym filmiku widzialam, ze lilie robi sie na tym białym plastiku, potem razem z tym plaskikiem wciska w tort, tak, by tego plastiku nie bylo widac. Zielone listki robisz juz na torcie. Nigdzie jednak w necie nie spotkałam się z tymi plastikowymi tulejkami.
Jak znajde to wleje ci ten filmik.Wracając do wątku lilji, też nad tym myślałem i wymyśliłem że może by te rożki zrobić z papieru ryżowego (jest jadalny) tylko nie wiem jak się zachowuje w kontakcie z kremem.
Samson1500 @ 2 Aug 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1325674Wracając do wątku lilji, też nad tym myślałem i wymyśliłem że może by te rożki zrobić z papieru ryżowego (jest jadalny) tylko nie wiem jak się zachowuje w kontakcie z kremem.
Iva @ 2 Aug 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1325688a może takie rożki z masy cukrowej zrobić
Myślę, że to jest fajny pomysł
Samson1500 @ 2 Aug 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1325674Wracając do wątku lilji, też nad tym myślałem i wymyśliłem że może by te rożki zrobić z papieru ryżowego (jest jadalny) tylko nie wiem jak się zachowuje w kontakcie z kremem.ja też nie sprawdzałam....ciekawe czy by się nie rozpuściła masa cukrowa w kontakcie ze śmietaną roślinną nie rozpuszcza się???
ja sobie zakodowałam że do masy cukrowej to lepiej używac masy maślanej, śmietana zwierzęca rozpuszcza masę cukrową a roślinna
nie próbowałam...![]()
Samson1500 @ 2 Aug 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1325893O kurcze, ale fajny pękaty koszyk róż, nooooo super![]()
Amoże by tak zrobić z wafelkowych rożków do lodów, widziałem takowe w Kauflandzie?
rożki wafelkowe ....dobra myśl, ale u mnie w mieście nie ma Kauflanduale poszukam w innych sklepach,..ja z kolei myślałam o jakiś żelakch....są w różnych kształtach...można by czegoś poszukać....![]()
Samson1500 @ 30 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1324060miu-miu super fajny tortas. No i jak widzę na tej śmietance to czekolada się nie rozpływa i ponoć masa cukrowa też nie.
Koleżanki to może mi podpowiedzą jak wyciskać listki żeby były tak ładnie w szpic zakończone jak normalne liście bo mi coś nie wychodzi
i takie urwane jakieś wyciskam. A tylkę mam taką L1.....no i chciałbym żeby moje listki chociaż podobnie wyglądały jak u miu-miu na torciku.....help![]()
Pokaż załącznik 75511Samson, czekolada nigdy nie rozpusci sie na zadnej ze smietan poniewaz zawiera tluszcz, ktory izoluje ja od nabierania wilgoci. Masa cukrowa moze rozpuscic sie na smietanie roslinnej i zwierzecej bo...wszystko zalezy od masy. Musze przyznac, ze samorobka z marschmallows mi sie rozpuscila ale np, kupna bakelsa juz nie tak latwo. Zmiekla ale sie nie rozpuscila![]()
Co do listkow to pamietam jak Anna5 pisala, zeby nie ubijac smietany zbyt sztywno, wtedy przy odciaganiu tylki masa nie bedzie sie rwala.
Ah-szczerze mowiac oznaczenia tylek L1,L3 itp nic mi nie mowia. Ja mam tylki Wiltona i one maja zupelnie inne oznaczenia![]()
Samson1500 @ 30 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1324061A, zapomniałem spytać , a co można wyczyniać tylką L3 i L4 bo mam i jakoś nie ogarniam co z nią robić...Wklej prosze linki do zdjec z internetucos wymyslimy![]()
![]()
I musze powiedziec, ze chyba dam sobie spokoj z wchodzeniem na watki tortowe - bo narobicie czlowiekowi smaka, a potem sie trzeba meczyc![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.