Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Taką śmietanę można kupić w hurtowniach cukierniczych, przez internet też możesz poszukać, ale nie sprzedają wtedy pojedynczych sztuk.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ta śmietana jest obrzydliwa w smaku
icon_sad.gif
smakuje jak śnieżka
icon_sad.gif
(kuzynka pracuje w cukierni to wiem)

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Dlatego ja stosuję ją tylko na wierzch do dekoracji, a nie do środka, wtedy jej smak wcale nie przeszkadza. Poza tym ona nie jest taka zła, zależy jeszcze jakiej firmy. Ja do środka daję normalnie śmietanę zwierzęcą plus dodatki i jeszcze nikt mi nie powiedział, że tort nie smakował. Wręcz przeciwnie, zawsze chwalą, że tort był przepyszny. Gdyby ktoś był niezadowolony, to z grzeczności by powiedział że tort był dobry, a nie że był przepyszny. U mnie na imprezach z tortu nie zostaje nawet kawałek, bo każdy bierze dokładkę. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie dawać tej śmietany do środka i będzie git
icon_wink.gif
W cukierniach nie bawią się w śmietany zwierzęce i dlatego ich torty smakują jak smakują, ale nie są w końcu takie złe
icon_wink.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Anno, ja myslę ,że do ozdoby to ok, bo szczerze Ci powiem,że ciast z tej cukierni nei jem, plastikowe jak mało co.
Natomiast sama do ozdoby stosuję np złote kulki, w smaku paskudne, ale jak ładnie wyglądają
icon_smile.gif

zatem jeśli nie cały tort to ok
icon_smile.gif
bo sztuczny to bez sensu w domu robić
icon_smile.gif
)

ps w tej cukierni to śmietankowe ;) z niemiec sprowadzają.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Przede wszystkim ja nie lubię przesłodzonych mdłych tortów, więc do śmietany zwierzęcej, którą daję do środka daję cukru pudru tak według własnego smaku, żeby nie była za słodka (do 3 łyżek na 700ml) i do tego np brzoskwinie z puszki pokrojone w kosteczkę, ale najbardziej to lubię posmarowany biszkopt dżemem wiśniowym i na to śmietana. Fajnie smakuje jak słodki krem połączy się z czymś kwaskowym. Nie jest wtedy taki mdły.
Doruśka powiem ci, że w cukierni nawet jajek nie mają, tylko żółtka w proszku osobno i białko osobno. Śmietan zwierzęcych też nie dają tylko sztuczne kremy i dlatego wszystko smakuje inaczej niż domowe wypieki. Ale przyznam się, że ja np bardzo lubię kremy z torebki Dr Otkera, a zwłaszcza ajerkoniakowy. Np murzynek jest pyszny przełożony takim kremem i polany czekoladą ;)
I pamiętajcie, że roślinną tylko do dekoracji a nie do środka, bo inaczej będzie taki "plastikowy" posmak jak z cukierni
icon_wink.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
lambethka @ 1 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1135124hahahaha to mnie nie dziwi, ze niedobre bo u nas w dojczlandii to dobrego i wystylizowanego tortu sie nie uraczy
icon_biggrin.gif
dla Niemcow tort to np. ciasto: spod biszkopt, jakis krem, troche owocow, polewa pseudo galaretka.
Oj Lambethko, to chyba nie zwrocilas uwagi
icon_neutral.gif

A Schwarzwälder Kirschtorte, Frankfurter Kranz, Donauwelle (to raczej ciasto) i wiele innych slodkosci, jezeli pojdziesz do cukierni (nie do piekarza, ktory oferuje rowniez ciasto), to na pewno je zobaczysz. Piekne udekorowane, wspaniale pomyslane ciasta. Nie powiedzialabym, ze niemieccy cukiernicy gorsi sa od polskich. Wprawdzie jeszcze pyszniejsze ciasta sa juz tylko w Wiedniu, ale tutaj tez sa wspaniale. Trzeba tylko wiedziec do ktorej cukierni /kawiarni nalezy sie udac.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Co to jest:smietana zwierzeca a co roslinna?Bo ja myslalam cale zycie,ze smietana tworzy sie na ustanym mleku
gruebel_2.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Margarete @ 1 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1135218Oj Lambethko, to chyba nie zwrocilas uwagi
icon_neutral.gif

A Schwarzwälder Kirschtorte, Frankfurter Kranz, Donauwelle (to raczej ciasto) i wiele innych slodkosci, jezeli pojdziesz do cukierni (nie do piekarza, ktory oferuje rowniez ciasto), to na pewno je zobaczysz. Piekne udekorowane, wspaniale pomyslane ciasta. Nie powiedzialabym, ze niemieccy cukiernicy gorsi sa od polskich. Wprawdzie jeszcze pyszniejsze ciasta sa juz tylko w Wiedniu, ale tutaj tez sa wspaniale. Trzeba tylko wiedziec do ktorej cukierni /kawiarni nalezy sie udac.
no to raczej w moim regionie nie ma takich, bo nawet jak wygladaja to nie smakuja, a jak smakuja to nie wygladaja
icon_biggrin.gif
albo jedno i drugie razem na nie
icon_biggrin.gif
zanim zaczelam swoje torty robic to obeszlam wiele cukierni i uwazam, ze te tutaj prezentowane na cinie maja wiecej polotu i finezji niz te od cukiernika w niemchech
icon_biggrin.gif
gdzie mieszkasz to przyjade na tort
icon_biggrin.gif

z tych wszystkich, ktore wymienilas to jeszcze schwarzwalder wyglada dobrze..ale reszta...zgadza sie ze sa to torty dobre do kawiarni ale na urodziny bym takiego nie chciala. Predzej bym u ktorejs z cinek zamowila
icon_biggrin.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Ale się rozkręciła rozmowa o śmietance he he, ja nigdy sie nie rozglądałam za roślinną szczerze mówiąc...
gruebel_2.gif
ale może dlatego że jestem "uzależniona" od kremów Dr.Oetkera ( tylko do ozdoby oczywiście, w środek nigdy nie daje gotowców!) No a jeśli o nich mowa to moje kolejne wydanie laleczki
icon_smile.gif
tym razem lenie-kolorowe
wink.gif
i torcik na urodziny...

Załączniki

• barbicincin.jpg
    barbicincin.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 25tort_cincin.jpg
    25tort_cincin.jpg
    134.6 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
No devillwoman nie mogę napisać nic innego, bo znowu świetne torciki zrobiłaś i nawet winogronka machnęłaś! ;)

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
no devilko podnosisz poprzeczke!! jak nas bedziesz ciagle rozpieszczac takimi zdjeciami to nie licz ze nie zrobimy sie wybredne
icon_mrgreen.gif
:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy