Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

GosiaN

Member
Paź 15, 2008
136
0
0
sabuto @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301556Ja jestem uzależniona od masy budyniowej i traktuję ją jako bazę więc dolewam do niej różne likiery lub przed gotowaniem dosypuję kawy rozpuszczalnej lub cappuccino.
icon_mrgreen.gif
Sabuto, ostatnio użyłam Twojej masy jako tynku i masy do róż, bo pomyślałam, ze ta cała kostka masła/margaryny to megadużo jak na krem. Jakiez było moje zdziwinie, gdy goście chwalili właśnie tę masę! Kolejnym razem użyję jej chyba do całego tortu.
Dziękuję za przepis!
daumen.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Gosia używaj śmiało możesz dać różne dodatki np. orzechy mielone , kokos, różne smaki budyniu. Tylko pamiętaj ta masa uzależnia
icon_mrgreen.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Anna5 @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301702Żelatyny daję łyżeczkę na 250ml śmietany. Zrób tak: żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, wymieszaj, poczekaj chwileczkę aż spęcznieje i podgrzej dosłownie chwilkę w mikrofali. Do tego dodaj rozpuszczalną kawę (ilość wedle uznania, zależy jak bardzo kawowy lubi się krem), wymieszaj i letnią wlej pod koniec ubijania cienką strużką do śmietany.
Anna5 bardzo, bardzo, dziękuje
bussi.gif
i przepraszam,że jak tak dużo pytań zadaję, ale jestem początkująca i dopiero się uczę wszystkiego od was
kaffeetrinker_2.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Czasem jak się tak doda żelatynę do śmietany ta potrafi się momentalnie ściąć w gruzełki i później jest wyczuwalna jako grysik w masie, zwłaszcza kiedy ta jest bardzo zimna jak np śmietana ubita - ja żeby tego uniknąć zawsze dodaję najpierw trochę ubitej śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie i dopiero taką postać dodaję do reszty śmietany
daumen.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Naprawdę nie ma za co
icon_wink.gif
Ja też jeszcze nie tak dawno temu zadawałam dużo pytań, bo jeszcze wiele nie wiedziałam i jeszcze wiele nie wiem do tej pory
icon_wink.gif

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Witam ponownie
icon_smile.gif

Kupiłam sobie na allegro barwniki w proszku. Wybrałam kolor czarny, a tu klops... Po dodaniu go do śmietany wychodzi kolor szaro-fioletowy
icon_sad.gif
i co teraz? Nie wiem, czy mam go dodać więcej? Zdarzyło Wam się coś takiego? A może wiecie jak inaczej zrobić taki kolorek?

GosiaN

Member
Paź 15, 2008
136
0
0
Hajastan @ 12 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302048a gdzie jest przepis na ten krem o którym pisze Gosia? bo ja już bardzo dużo kremów sobie wydrukowałam i już nie wiem o który chodzi
A tu ło:

sabuto @ 2 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1298142To jest zwykła masa budyniowa i barwnik.
1 budyń i 2 łyżki mąki pszennej, 8 łyżek cukru,2szkl mleka,cukier waniliowy-ugotować jak budyń, wystudzić
potem rozetrzeć z kostką margaryny lub masła. Barwnik dodaję przed gotowaniem.
mniam.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Natalio bo ciężko się barwi na ciemne kolory, bo potrzeba bardzo dużo barwnika. Można dawać sam barwnik do kremu, ale wtedy będziesz musiała go bardzo dużo sypnąć, żeby wyszedł ci ładny czarny. Można też zrobić ciemny krem, np czekoladowy lub kakaowy i dopiero wtedy sypnąć czarny barwnik, wtedy nie trzeba będzie dawać tyle barwnika, nie będzie wtedy taki goryczkowaty smak masy jak po dodaniu dużej ilości barwnika.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
[/quote]
aaaaaa no tak pamiętam ten przepisik, ale zastanawiam się czy to ma być 1 budyń i 2 łyżki mąki pszennej, 8 łyżek cukru,................ czy to na początku jest przepis na budyń czyli - budyń: 2 łyżki mąki pszennej, 8 łyżek cukru.........????????????
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Hajastan wyraźnie jest napisane 1 budyń czyli budyń szt. 1
Trudno by było zrobić budyń z 2 szkl. mleka i tylko z 2 łyżek mąki bo by się nie ścięło.
Mąkę wymieszaj z budyniem i ugotuj już według przepisu na opakowaniu.
wink.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Dzięki Sabuto
cvety.gif
i sorki, że ja tak bezprzerwy pytam, ale ja taka zielona jestem, a wole się was wczesniej wypytać niż mam później wyrzucać do kosza

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Hajastan @ 13 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302395Dzięki Sabuto
cvety.gif
i sorki, że ja tak bezprzerwy pytam, ale ja taka zielona jestem, a wole się was wczesniej wypytać niż mam później wyrzucać do kosza
Nie ma sprawy! Pytaj ile chcesz.
wink.gif

Masło lub margarynę trzymamy w temp.pokojowej przed ucieraniem,a ugotowany budyń na masę nie może być ciepły! bo, gdy będziesz miksować z masłem
rozrzedzi się!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy