Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Doris, Beatko pyszności
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Sobuto, roslinną trzeba wyczuc, ja już sie nauczyłam, ze trzeba ją krocej ubijac

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
dziewczyny, coraz piękniejsze te Wasze torciki!
lala piękna!!!
róże na torcie kibica i na niebieskim - cudne!!!
mówiłam: ćwiczenia czynią mistrza!!!
anbetung.gif


a ja dziś skromnie, z "truskawkową" bitą śmietaną (czyli z masą truskawkową)
icon_mrgreen.gif


truska.JPG
 

Załączniki

  • truska.JPG
    truska.JPG
    91.3 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
one nie powalają wyglądem, ale smak mają boski
mniam.gif

ciasto waniliowe z nutą cytryny... i masa ze świeżych truskawek z bitą śmietaną...
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif

takie połączenie zawsze kojarzyło mi się z latem
daumen.gif
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
hmm... o ciasto na te babeczki chodzi?
lecker.gif

jeśli tak, to proszę bardzo:
przepis jest na 12 babeczek...
* 150 g margaryny
* 150 g drobnego cukru
* 150 g mąki (powinna być mąka "samorosnąca" - i ja takiej używam,
ale myślę, że jeśli da się na 150 g mąki zwykłej około pół łyżeczki proszku do pieczenia, może nieco więcej np 3/4, też powinno być dobrze)
* 2 jaja (w orginale były 3 jaja, ale jak dla mnie za bardzo czuć było je w cieście!)
* 1 łyżeczka wanili (pasty lub ekstraktu)
* 2 łyżki stołowe soku z cytryny (też dodane ode mnie! - dodaje smaku tego "czegoś" - głębii?!)

wszystko zmiksować dokładnie na wolnych obrotach, później wrzucić na chwilę szybkie obroty i miksować nie dłużej niż 2 minuty;
podzielić ciasto do 12 papilotek.
piekarnik nagrzać do 155 stopni, piec około 25-28 minut.
pieczenie w takiej temperaturze pozwala uzyskać równy, płaski wierzch babeczki.
jeśli chcecie "wybrzuszone", to ponoć można piec w wyższej temp około 180 - ale ja nigdy nie próbowałam;
takie równiutkie bardziej mi odpowiadają
mniam.gif


dla pewności wklejam link do stronki, skąd ten przepis wziełam CUPCAKES
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
też jestem z nich zadowolona!!!
...piekę w 150 stopniach na termoobiegu i wychodzą płaskie jak blat stołu
rofl.gif

choć w trakcie pieczenia czasem lekko się podnoszą ponad papilotki, to jednak po wyjęciu znów są cudnie równiutkie!
mam nadzieję, że będziesz z przepisu równie zadowolona, jak ja
daumen.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
kilka dni temu pieklam moje pierwsze cupcakes byly fajne ale moje sliczne wkladki papierkowe byly tluste. Wiem, pewnie bylo za duzo tluszczu w ciescie ale sprawdzilam inne przepisy i nie odbiegaly od normy. Mozecie kliknac co bylo nie tak?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Myślę że wszystko było "tak" i to jest norma - skoro ciasto jest tłuste to siłą rzeczy papilotki również nasiąkają tłuszczem
icon_smile.gif
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
też myślę, że tak pewnie musi być
icon_mrgreen.gif
skoro ciasto ma sporo tłuszczu, to tak będzie...

ale nie zauważyłam, żeby mi tłuszcz z papilotek jakoś szczególnie ściekał
icon_mrgreen.gif

samo denko jest lekko mokre po wyjęciu z piekarnika, ale po wystudzeniu cupcake'ów na "drucikach" wszystko wraca do normy - i jak później są na stojaku, to nie zostawiają śladów!

zawsze możesz włożyć po upieczeniu do drugiej, nowej papilotki (jedną w drugą - bez ściagania tej pierwszej)...
lub dokupić takie ozdobne, nie wiem jak to nazwać - "osłonki"???
widziałam na zdjęciach, że często tak inni robią...

wygląda to mniej więcej TAK

rózne wzory i kolory są dostępne w necie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
ja po wystudzeniu na kratce przekładam na papierowy ręcznik kuchenny, zawsze wciągnie trochę tłuszczu z papilotek
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy