Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
a ten krem futerkowy to nie ze śmietany? bo łatki chyba by popłynęły?
gruebel_2.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
nie, to nie jest śmietana...
jak pisałam w poście ze zdjęciami misia: to jest masa maślana (1-2-3), czyli swiss meringue buttercream...
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
szukam w spisach treści, szukam, szukam i nie mogę go znaleść wiem, że gdzieś był przepis 123, ale przeczytanie wszystkiego zajęłoby mi wieki, proszę podaj przepis

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
moje dzisiejsze "różyczki" na torciku śmiatankowo - truskawkowym
icon_smile.gif

roza.JPG

roza2.JPG

Załączniki

• roza.JPG
    roza.JPG
    118.2 KB · Wyświetleń: 0
  • roza2.JPG
    roza2.JPG
    130.6 KB · Wyświetleń: 0

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
malena h @ 6 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1352339Hajastan - możesz użyć kremu maślanego na bazie bezy (1-2-3) powinnaś dać spokojnie radę, bierz nie za dużo na raz, to i łatwiej się wyciska, a i mniejsze prawdopodobieństwo "rozpuszczania" się masy...
ja dziś robiłam z takiej masy futerko misia i niestety miałam za duży worek z masą, co jest zauważalne - futrzak momentami lekko posklejany ;) a czasami nawet bardziej niż tylko lekko
rofl.gif

najważniejsze jednak, że solenizantce się podobał - dzieci nie zauważają takich "drobiazgów", jeśli tylko dostają to, co chciały
daumen.gif

Pokaż załącznik 77441

Pokaż załącznik 77442
Misiek poprosu zarąbisty, Ja też czekam na fotki jak go zrobić.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, mam pytanie. Zawsze mam z tym problem, bo się waham i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jak to jest z usztywnianiem bitej śmietany żelatyną, żeby masa w torcie była zwarta, ale też nie twarda jak kamień? Ile żelatyny na ile śmietany? A jeśli część masy to serek śmietankowy dodany do tej ubitej śmietany, to czy ilość żelatyny się zmienia? Będę wdzięczna za wskazówki.

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Ech... Zrobiłam masę Leninki i mi się zważyla, nie wiem co źle zrobiłam. Mam nauczkę, że jak się robi tort dla kogoś to nie spawdza się nowych przepisów. Dobrze że to za darmo i dla rodziny, to jakoś przejdzie.
Wczoraj ta masa wyglądala jako tako- miała male grudki ale nie chciałam juz kombinować z podgrzewaniem jej bo bałam się że całkiem przedobrzę. Dziś otwieram lodówkę, a te grudki takie jakby większe się zrobiły. Dobrze, że przystrojenie zostawiłam na dziś. Resztę masy podgrzałam i dodałam bitej śmietany. Tak wyszło...

Załączniki

• tort_17_pa_.jpg
    tort_17_pa_.jpg
    279.6 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
icon_smile.gif
200 gramów, to 200 gramów
icon_smile.gif

przy tym butter cream'ie musisz zważyć białka, które będziesz używać! i w zależności jaka będzie ich waga przygotowujesz cukier (waga białek x 2) i masło (waga białek x 3)
jeśli ilość białek, którą chcesz użyć waży 150 gramów (bo nie musi to być akurat 200!), to bierzesz 300 gramów cukru i 450 gramów masła...
ja jeśli używam tą masę do ozdabiania tortu, to najczęściej biorę: B-300gr + C-600gr + M-900gr (z takich ilości robiłam do miśka)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Hajastan @ 18 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1357927znalazłam tutorial na butter cream http://toskaniau-niepoprawna-optymistka.bl...maslany-do.html

kto mi podpowie ile to jest 200 gr. białek?
Jedno białko mniejszego jaja waży ok. 23 gramów. Ostatnio robiłam z sześciu białek i razem ważyły 186 gramów, czyli miałam większe jaja bo jedno ważyło 31 gramów.
Zachowując podane proporcje, z tej ilości masy obsmarowałam dwa biszkopty o średnicy 22 i 30 cm i zrobiłam szprycowkę na torcie piętrowym. Na samej górze nie ma szprycowki nie dlatego, że zabrakło masy tylko wysypałam białym maczkiem kształt serca.
Dodam, że masa jest dość wydajna. Ponieważ biszkopty były krzywe, musiałam sporo masy naddać, żeby je wyrównać.
To właśnie ten tort:
tort_Maryli.jpg

Załączniki

• tort_Maryli.jpg
    tort_Maryli.jpg
    114.4 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dzieki za odpowiedzi, malena ja nie mam w domu małej wagi dlatego pytałam mniej więcej z ilu jaj trzeba żeby było np. 200 gramów białek

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy