Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
aaaaaa
icon_smile.gif

oj to może być problem, bo jak robiłam ostatni torcik, to używałam około 165 gramów białek, bo miałam tylko dwie kostki masła w domu, więc policzyłam sobie to w drugą stronę
icon_smile.gif

i na 99% użyłam białka z 7 jaj... czyli moje jajka były bardziej "książkowe" hahahaha
(kupiłam ostatnio jaja w rozm M, czyli to te, które mają wagę białka około 23 gramów, jak powiedziała h-elen)

a może łatwiej byłoby (tzn bardziej zbliżona miara), jeśli wbijać białka do pojemnika z miarą "ml" ??? hmm...
jakby Ci tu pomóc najlepiej???
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
bardzo, bardzo, bardzo wam dziękuję
herzen.gif
kurcze, kubek z miarką mam, ale tam jest na makę, wodę, cukier, szkoda,że na białka nie ma. Narazie to chce sobie kupić taki talerz obrotowy (patera), waga musi poczekać, bo chyba jest droga
icon_frown.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Hajastan @ 19 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1358459bardzo, bardzo, bardzo wam dziękuję
herzen.gif
kurcze, kubek z miarką mam, ale tam jest na makę, wodę, cukier, szkoda,że na białka nie ma. Narazie to chce sobie kupić taki talerz obrotowy (patera), waga musi poczekać, bo chyba jest droga
icon_frown.gif
Znajdziesz całkiem dobre i w niewygórowanej cenie, np http://www.weltbild.pl/waga-kuchenna_p8005589.html
Talerz obrotowy mam z tacy obrotowej z Ikea. Znakomicie się sprawdza. Czasami w Biedronce bywają szklane patery obrotowe.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzieki Beatko! Wymieszałam smietanę roślinną ze zwierzęcą i wyszło super fajnie się wyciska,a smak znośny bo sama roślinna to w smaku dla mnie nie bardzo.

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Sabuto, sliczny ten torcik. Napisz prosze, w jakich proporcjach mieszalas te smietany i czy je wzmacnialas zelatyna albo czyms innym.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzięki Elzunia! Śmietany to tak prawie po połowie mieszałam bo mi roślinnej zabrakło i niczym nie usztywniałam i dobrze się trzymało.
Najpierw ubiłam kremowkę 30 i potem miksowałam i dolewałam roślinna. To tylko na zewnątrz bo w środku tortu śmietana 30 i mascarpone i czekolada.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Dzięki h-elen
bussi.gif
właśnie tak myślałam, żeby sobie kupić taki z ikei, a ta waga jaka tania, super !

ficcusia

Member
Sty 1, 2012
30
0
0
Malena h- pytanie o cudownego misia - czy moglabys wyciąć z papieru kształty misia jakie uzyłas przy jego robieniu? Moze w ten sposob bede wiedzala jakie kształty wyciac z biszkoptu. Ile biszkoptow pieklas i jakie duże?

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
ficcusia - narysowałam mniej wiecej jak to wyglądało
icon_mrgreen.gif

oczywiście głowa przylegała do tłowia
icon_mrgreen.gif

tylne łapki leżały jedna na drugiej, górna była jedynie lekko przesunięta w tył w stosunku do dolnej,
a przednia górna była położona na misia pod koniec szprycowania, gdy brzuszek już był gotowy, a prezent leżał na swoim miejscu
...aaaa... piekłam jeden, duży biszkopt w prostokątnej blasze i z niego "tak na oko" wycinałam elementy...

misiek.JPG

Załączniki

• misiek.JPG
    misiek.JPG
    44.9 KB · Wyświetleń: 0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
tort na chrzciny muszę zrobić, w polewie czekoladowej, nie białej, dla chłopca, macie jakieś pomysły? ta czekolada mnie troche stopuje- jakie ozdoby do brązu?

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Witam to mój pierwszy motylek, klientka przysłała mi zdjęcie ze ściany miał być identyczny same ocencie jak wyszło
icon_smile.gif
Całość ze śmietany.

Załączniki

• SAaaM_0590.jpg
    SAaaM_0590.jpg
    45.2 KB · Wyświetleń: 0
  • motyl_3D.jpg
    motyl_3D.jpg
    156.8 KB · Wyświetleń: 0

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
malena h @ 30 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1362690ficcusia - narysowałam mniej wiecej jak to wyglądało
icon_mrgreen.gif

oczywiście głowa przylegała do tłowia
icon_mrgreen.gif

tylne łapki leżały jedna na drugiej, górna była jedynie lekko przesunięta w tył w stosunku do dolnej,
a przednia górna była położona na misia pod koniec szprycowania, gdy brzuszek już był gotowy, a prezent leżał na swoim miejscu
...aaaa... piekłam jeden, duży biszkopt w prostokątnej blasze i z niego "tak na oko" wycinałam elementy...

Czy dobrze rozumiem, że brzuch miał trzy piętra a głowa dwa piętra?

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
czesc dziewczyny, zrobilam dzisiaj tort szwarcwaldzki i przy degustacji sie okazalo, ze smietana (pomieszana z mascarpone) byla gorzka. Gdzie zepsulam, w ktorym momencie?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Elzunia jeszcze nigdy mi sie tak nie zrobiło, a kosztowałaś przed zmieszaniem może któreś było już gożkie?
I co jeszcze dodawałaś wanilię jakąś czy co?

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
dodalam tylko cukru pudru. I w czasie "probowania" bylo dobre. Biszkopt tez byl dobry dlatego nie wiem co jest grane. A tak z innej beczki - w sobote bede w Krakowie i chcialam kupic to ciemne (najciemniejsze) kakao . powiedzcie prosze jak ono sie nazywa i gdzie moge je kupic. Czy ono sie nadaje do ciemnego biszkoptu tzn nie jest biszkopt gorzki?

ficcusia

Member
Sty 1, 2012
30
0
0
malena h- wielkie dzieki za szybką odpiwiedz:). Jeszcze jedno pytanie jaką srednice miały glówka i brzeuszek misia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy