Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
sabuto kochana co ty gadasz, tort jest ekstra
anbetung.gif
i wcale nie widac żeby ci się ręce trzęsły, powiedz w jakiego rozmiaru blaszce piekłaś biszkopty i ile taki tort ważył?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzięki dziewczyny
anbetung.gif

Hajastan blaszka jest 40/26 upiekłam 3 biszkopty po 5 jaj każdy bo tak wolę nie lubię przecinać
icon_mrgreen.gif

Nie wiem ile ważył nie ważyłam.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Hajastan ja piekę w 170*C,ale nie wiem czy nie jest wyższa bo mój piekarnik coś mocniej piecze niż pokazuje temperatura,a jak długo to nie wiem bo w tym czasie jak się piecze jeden placek zaraz robię następny bo mam dwie takie same blaszki i jak skończę ubijanie to ten w piekarniku jest już prawie gotowy.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
malena h @ 7 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1398631Hajastan, całkiem możliwe, że będzie z 16 jaj.
jak ja pieklam w takiej blaszce z 7-8 jaj, to takiego biszkopta nie rozkrawalam na pól
używałam go juz takiej wysokości jak był (czyli coś około 2 cm grubości)
... i dlatego też piekłam 2 biszkopty - każdy z tych 7-8 jaj!
co w sumie daje około 16
icon_smile.gif

a co do miska
icon_smile.gif

czekam na fotki z niecierpliwością xxx
malena h już mnie pewnie masz dość,
icon_neutral.gif
ale proszę podaj mi ile czego dajesz na taki biszkopt jasny i biszkopt ciemny z 8 jaj. Powiedz ile minut pieczesz i w ilu stopniach?
anbetung.gif
Ja tez upiekę pojedyńczo, nie będę musiała kroić.
rofl.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
ja to tak na "oko"
icon_smile.gif

ale wychodzi to jakoś tak:
...jasny biszkopt:
*8 jaj
*8 łyżek cukru
*8 łyżek mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka w zależności jaki biszkopt chcę: jeśli bardziej zbity, to daję samą pszenna lub 7 do 1 (pszenna do ziemniaczanej)
jeśli chcę puszysty to daję 6 do 3

ciemny biszkopt - podobnie, tym że trochę mąki zamieniam na kakao
co by dało np. 6 mąki pszennej, 2 zieniaczanej i 2 kakao

pieke z termoobiegiem przez około 40 min - po 35 sprawdzam od czasu do czasu czy juz
icon_smile.gif

w temperaturze 165-170 max.

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Sabuto zrobiłam Twój krem budyniowy jest przepyszny, niestety zwarzył mi się jak dodawałam barwnik
icon_sad.gif
i róże wyszły straszne
icon_sad.gif
ale pierwsze koty za płoty ;)

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Joanis jaki masz barwnik w proszku czy w żelu? Ja mam w proszku i dosypuję bez rozpuszczania i nic się nie warzy bo jak miałam w żelu to mi się właśnie warzył.
Zrób krem z połowy porcji i zabarw przed gotowaniem budyniu potem ugotuj wystudź i dopiero utrzyj z masłem lub margaryną i powinno być ok. No Szkoda,że nie wyszedł.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
no i zrobiłam mam nadzieję, że malena h nie będziesz zła, że od ciebie zgapiłam torcik, chociaż mój się nawet nie umywa do twojego
11111.jpg

Załączniki

• 11111.jpg
    11111.jpg
    201.1 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dzięki kobitki
bussi.gif
, kupiłam sobie 2 woreki bawełniane na allegro i to był zakup nie trafiony, nie wiem czemu ale buttercream, jak wyciskałam wyciskał się przez małe otwoki po bokach, a przecież jest w srodku silikon
dump.gif
no i za duże kupiłam, dużym workiem ciężko się dekoruje, może dlatego,że przyzwyczaiłam się do tych małych z Dekoracji Ciast, które juz tak zuzyłam, tak że sie rozpadają
rofl.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
malena h powiedz mi u twojego miśka cały nocek jest z masy plastycznej? przyklejony tylko na buttercream czy przyczepiony wykałaczką?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
bo ja to trochę wyciełam sobie, jak robiłam głowę.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Sylwia torty piękne! Patrzę na Twoje róże i też chcę tak wyciskać! Muszę potrenować,ale to kiedyś bo teraz mamy ferie i mało piekę bo zajmuję się synem.

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
sabuto @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400019Joanis jaki masz barwnik w proszku czy w żelu? Ja mam w proszku i dosypuję bez rozpuszczania i nic się nie warzy bo jak miałam w żelu to mi się właśnie warzył.
Zrób krem z połowy porcji i zabarw przed gotowaniem budyniu potem ugotuj wystudź i dopiero utrzyj z masłem lub margaryną i powinno być ok. No Szkoda,że nie wyszedł.
a widzisz i tu jest problem, bałam się że w proszku jak sypne to się nie rozpuści więc rozpuściłam troszkę we wodzie i dlatego się zwarzył.

Ale krem jest rewelacyjny, super smak i już go będę robić zawsze
icon_mrgreen.gif

Hajstan Misio super ahhh gdybym ja tak umiała, narazie to mi odwagi brakuje żeby w ogóle mysleć o takim cudzie ;)

Sylwia ty czrodziejka jesteś w wyciskaniu

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
Dzięki dziewczyny za miłe słowa
wink.gif
,ale ostatnio ktoś mi powiedział że różę się robi z 7 płatków wtedy nie wygląda jak sałata do tej pory o tym nie wiedziałam następnym razem wykorzystam tą wiedzę i jestem wdzięczna takim ludziom życzliwym
anbetung.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
jeziuuuuuuuu i jak mi to umknelo????
kukam prawie codziennie...
wypatrujac misia :*
i dopiero dziś zauważyłam...

Hajastan -♡♡♡ cudny jest!!! ♡♡♡

nie wiem czego niby mu brakuje? slodziak kochany :D

co do noska, to też najczęściej lekko wycinam kształt nosa w cieście
(żeby nie było za ciężko)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy