Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

violus

Member
Kwi 13, 2011
1
0
0
jestem pełna podziwu
icon_smile.gif
Wasze torty są wspaniałe! Niedługo zamierzam zrobić tort dla mamy, która przylatuje do nas w odwidziny (masa LeNinki jasna z malinami) jednak chciałabym wykończyć tort masą 123 buttercream i tutaj moje pytanie...czy masa z 5 białek wystarczy na wykończenie? Mysłałam o koszyczku, i kilku różach? z góry dziekuję za odpowdź!

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dziewczyny bardzo, bardzo wam dziękuję za pomoc nie wiem co ja bym bez was zrobiła,
rofl.gif
powiedzcie tylko czy galretką cytrynową troszeczkę polać ozdoby, żeby nie zmieniły koloru?
malwinka tort przesliczny
anbetung.gif
, powiedz czy czymś sieprzykleja te listki z jabka co na torciku są 2? zeby się nie rozwaliły?
gruebel_2.gif

alekanna

Member
Wrz 6, 2010
45
0
0
Hajastan @ 11 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1419486dziewczyny bardzo, bardzo wam dziękuję za pomoc nie wiem co ja bym bez was zrobiła,
rofl.gif
powiedzcie tylko czy galretką cytrynową troszeczkę polać ozdoby, żeby nie zmieniły koloru?
malwinka tort przesliczny
anbetung.gif
, powiedz czy czymś sieprzykleja te listki z jabka co na torciku są 2? zeby się nie rozwaliły?
gruebel_2.gif
tak, owoce można polać galaretką cytrynową jak najbardziej. Drugie pytanie co prawda do malwinka, ale mam nadzieję, że nikt nie będzie krzyczał, odpowiem na nie. Listki z jabłka nie musza być niczym sklejane, trzymają się same z siebie, wiem, bo wiele razy takie robiłam. Swoją drogą "carving tortowy" (tak to sobie nazwałam), jest bardzo wciągający.
powodzenia z ozdobami życzę!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
malwinnnka @ 10 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1419095Olu, mnie też się podoba:) jest niesamowicie kuszący i apetyczny, nieziemsko pachnie czekolada i owocami
lecker.gif

Ten torcik to tzw SIUP, czyli torcik z "obręczą" z czekolady. Czekoladę, najlepiej gorzką,rozpuszczasz w naczyniu nad parą, dodajac łyżeczkę masła, żeby potem czekolada się nie kruszyła. Z papieru do pieczenia( pergaminu) wycinasz pasek odpowiedni do wysokosci i obwodu tortu, tekko przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę rozprowadzasz na papierze i po chwili, ostrożnie SIUP ten papier na bok tortu. Potem do lodówki na jakieś 15 min i jak czekolada zastygnie, delikatnie odrywasz papier... I już
fiesgrins.gif

Góra tortu obłożona śmietaną, a na to dekoracja z owoców, można wyczarować fajne kompozycje, co tylko wyobraźnia podpowiada. Owoce dodatkowo polałam delikatnie tężejącą galaretką, żeby ładnie błyszczały, ale też żeby przedłużyć ich trwałość
mniam.gif
Malwinnka,
czy znasz jakąś stronke z filmem lub innym kursem jak zrobic ten kwiatek z brzoskwini.
Z góry dziękuję

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
sionia @ 11 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1419552Malwinnka,
czy znasz jakąś stronke z filmem lub innym kursem jak zrobic ten kwiatek z brzoskwini.
Z góry dziękuję
Dziewczyny, bardzo proszę http://www.wielkiezarcie.com/article49315.html
Różę z brzoskwini robi się tak jak z winogron, zresztą w tym artykule wszystko jest napisane.
Tego jabłka niczym nie trzeba sklejać, samo się fajnie trzyma.
A owoce smaruję galaretką, jakąś jasną najlepiej cytrynową, daje to fajny efekt.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
malwinnnka @ 11 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1419661Dziewczyny, bardzo proszę http://www.wielkiezarcie.com/article49315.html
Różę z brzoskwini robi się tak jak z winogron, zresztą w tym artykule wszystko jest napisane.
Tego jabłka niczym nie trzeba sklejać, samo się fajnie trzyma.
A owoce smaruję galaretką, jakąś jasną najlepiej cytrynową, daje to fajny efekt.
a jedną galeretkę w ile wody rozpuszczasz?
gruebel_2.gif
i zatapiasz powycinane owoce czy smarujesz pędzelkiem?
gruebel_2.gif

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Hajastan @ 12 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1420036a jedną galeretkę w ile wody rozpuszczasz?
gruebel_2.gif
i zatapiasz powycinane owoce czy smarujesz pędzelkiem?
gruebel_2.gif
Galaretkę rozpuszczam w takiej ilosci wody, jak podane na opakowaniu, tyle że biorę połowę galaretki i wtedy też połowę wody, bo wiadomo, że aż tyle nie zużyje. Ale i tak zostaje, więc mam mały deserek przy okazji:) Między owocami nakładam troszkę tężejącej galaretki łyżeczką, a całe owoce smaruję delikatnie pędzelkiem, jeśli jest taka potrzeba, czekam chwilę i nakładam drugą warstewkę galaretki dla lepszego efektu:)

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Po 3 miesiącach przerwy od tortowania...

2013_04_14_00.56.32.png

2013_04_14_00.55.51.png

Załączniki

• 2013_04_14_00.56.32.png
    2013_04_14_00.56.32.png
    200.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013_04_14_00.55.51.png
    2013_04_14_00.55.51.png
    248.3 KB · Wyświetleń: 0

alekanna

Member
Wrz 6, 2010
45
0
0
nie wytrzymałabym trzech miesięcy bez zabawy w "tortowanie". a pomysł z szmpanami świetny
anbetung.gif
anbetung.gif
!!! gratuluję. Takie pytanko, czy one są takie czekoladowe malutkie?, gdzie można takie zakupić?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy