Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Moje ostatnie torty...

Ten byl dla siedemnastolatka interesujacego sie komputerami:
Jego matka odbierala tort, nie za bardzo wiedziala o co mi chodzilo z tym kszaltem
icon_neutral.gif
(znaczek Windowsa), no ale ona calkowicie nie zna sie na komputerach.... za to mam nadzieje, ze mlody od razu zrozumial co mialam na mysli.
Chlopak ma siedemnascie lat dlatego nie chcialam przesadzic z duperelkami.
Mam nadzieje, ze mu sie podobal, mimo ze skromny byl ten tort w sensie dekoracji, to na wysokosc byl olbrzymi, mial okolo 14 cm

1.jpg

i zblizenie na biurko
icon_smile.gif

2.jpg

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    304.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    191.5 KB · Wyświetleń: 0

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
sionia @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432255Iva,
czy mozesz wkleic zdjecie tylki, ktora uzylas do ozdobienia tych tortow?
postaram się podać numer, ale nie obiecuję kiedy
icon_redface.gif

sabuto @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432258Opłatek fajnie wygląda, a powiedz jak on się zachowuje przy krojeniu? Bo jeszcze nie robiłam z takim opłatkiem.
torty robiłam dzień przed komunią, późno w nocy. Lepiej prezentowal się opłatek na masie maślanej, ładniej się przykleił, ale na śmietanie też dobrze się trzymał. kroi się bez problemu, tylko nóż musi byc bardzo ostry
icon_mrgreen.gif

malwiśka @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432288Iva cudne torty! Ten drugi wydaje się być ooogromny:D
i byl ogromny
icon_smile.gif

biszkopt z 12 jaj, masa z 22 jaj i 2,2 kg masła
icon_lol.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ciesze sie, ze Wam sie podobaja,

sabuto tecza to byl biszkopt upieczony w tortownicy 21cm, przekrojony na pol i wyciety okraglym wykrawaczem od spodu (mozna tez upiec biszkopt w malej formie babki z dziurka, ale ja mam tylko forme na ogromna babe). Delikatnie nasaczylam biszkopt (zeby sie nie rozpadla ta moja tecza) i przytwierdzilam dwoma dlugimi patykami do szaszlykow. Patyki wbilam z gory i troche po skosie, zeby stabilizowaly jak najwieksza powierzchnie teczy.

Hajastan dekorowalam bita smietana 38% z dodatkiem barwnikow w plynie

Koniki lepilam z marcepana i malowalam plynnymi barwnikami spozywczymi, a rozowego konika malowalam sokiem z jagod
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alekanna

Member
Wrz 6, 2010
45
0
0
uuuuuuuuuuu... dawno tutaj nie zaglądałam. Torciki sa przecudne
eek2.gif
, aż musiałam szczęki szukać.
To fakt, że też często bywam niezadowolona z tortów, a "klienci" wręcz przeciwnie.
Tak sobie tutaj dzisiaj poszukuje, bo w czwartek mąż urodzinki ma i nie za bardzo mam pomysł. A jakby zrobić mu kucyka Pony??
rofl.gif
To byłoby dopiero zdziwienie
icon_mrgreen.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Juz pisalam wczesniej, ze to podstawowa plynna smietana dostepna w kazdym sklepie, ale tutaj, w Irlandii
icon_mrgreen.gif

Jest pyszna i swietnie sie ubija.
Wogole mleko i smietana sa tu swietnej jakosci, czego niestety nie mozna powiedziec o calej reszcie produktow.

Jesli myslicie, ze ma duza zawartosc tluszczu to Wam powiem, ze mozna tez kupic double cream, ta ma zawartosc tluszczu 48%, ponoc jest jeszcze lepsza do ubijania, tylko szybko mozna ja przebic i uzyskac maselko. Ja jestem zadowolona z pierwszej, dlatego tej drugiej nie probowalam.

W Polsce mozna chyba dostac kremowke 35%, ale nigdy jej nie sprawdzalam....

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Karina Cashel @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432373Juz pisalam wczesniej, ze to podstawowa plynna smietana dostepna w kazdym sklepie, ale tutaj, w Irlandii
icon_mrgreen.gif

Jest pyszna i swietnie sie ubija.
Wogole mleko i smietana sa tu swietnej jakosci, czego niestety nie mozna powiedziec o calej reszcie produktow.

Jesli myslicie, ze ma duza zawartosc tluszczu to Wam powiem, ze mozna tez kupic double cream, ta ma zawartosc tluszczu 48%, ponoc jest jeszcze lepsza do ubijania, tylko szybko mozna ja przebic i uzyskac maselko. Ja jestem zadowolona z pierwszej, dlatego tej drugiej nie probowalam.

W Polsce mozna chyba dostac kremowke 35%, ale nigdy jej nie sprawdzalam....
tortową 36%, a to już nieduża różnica
icon_smile.gif

malwiśka

Member
Kwi 21, 2013
61
0
0
Karina Cashel torty są bajeczne! Czy mogłabyś powiedzieć jakiej firmy barwników używasz? Wyszły Ci takie śliczne kolory! Chyba, że to zasługa aparatu. :D

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Uzywam barwnikow firmy goodall's
colours_range.jpg
Kolory sa zywe, chociaz aparat tez ciutke podkreca ale minimalnie, zielen w naturze jest ciut bardziej blada, ale caly czas fajnie wyglada.

Czarny kolor ktrorego uzywam to jednak skoncentowany zel Wiltona, bo jest wydajniejszy i mozna nim malowac oczka i opony.

Teraz chce jednak kupic wszystkie podstawowe kolory Wiltona w zelu. Pomimo tego ze sa drozsze, to jednak sa wydajniesze czyli w ogolnym rozrachunku wychodza taniej no i smietany mi nie rozwodnia, chociaz nie narzekam, wystarczy dobrze wymieszac widelcem lub lyzka i juz ubija sie z powrotem na sztywno.

Załączniki

• colours_range.jpg
    colours_range.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 0

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Ah w koncu sie przemoglam i zrobilam w koncu mojego pierwszego misia, no coz idealny nie jest pocieszam sie jedynie ze robiony na szybko
icon_smile.gif
Dla synka i mezysia na spoznione urodzinki
icon_smile.gif

PIC_0523.JPG
PIC_0528.JPG

Załączniki

• PIC_0523.JPG
    PIC_0523.JPG
    250.5 KB · Wyświetleń: 0
  • PIC_0528.JPG
    PIC_0528.JPG
    225.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy