Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Sliczny!
Ciesze sie, ze pomoglam, no i ze pomysl sie spodobal
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
A to moj "1" śmietanowiec, troche chyba za rzadki w śrokdu, musze to jeszcze dopracować.

Kadarma torcik pierwsza klasa, z czego jest wieczko? A czekoladki w środku co to? Śliczny:)

Załączniki

• _mietanowiec_1.JPG
    _mietanowiec_1.JPG
    103.7 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Kasiu, zrobic Hello kitty jest baaardzo latwo:
Wydrukuj sobie ten obrazek:

imagesCATDTS33.jpg

Pionowo na jednej kartce A4, lub w formie plakatu na dwoch kartkach a4 (ja drukowalam na dwoch kartkach bo mial to byc duzy tort, Ty dla cwiczen mozesz wydrukowac na jednej.

Wytnij calego kotka, na ksztalt taki jaki ma miec ciasto - patrz na moje zdjecia.

Przymierz wyciety obrazek do blaszki, w ktorej bedzie sie piekl biszkopt, zeby Ci nie zabraklo na nozki albo glowke.
U mnie wydruk na dwoch kartkach mial wymiar okolo 23 na 37cm

Jak upieczesz biszkopt przyloz wydruk do biszkopta i waskim nozem wytnij ksztalt ciasta po obrysie rysunku.

Przekroj biszkopt, przeloz i wysmaruj kremem na gladko.

Pozniej przygotuj sobie "kolorowanke", utrzyj maselko z cukrem pudrem, aromatem i czarnym barwnikiem, przeloz do worka cukierniczego z obcieta koncowka i oblec wszystkie czarne kontury. Jesli masz malo wprawna reke, to mozesz powycinac sobie kolejne elementy, przykladac, zostawic na ciescie miejsce na linie, lub delikatnie wydrapac wykalaczka miejsce na rysunek, a wtedy wycisnac kontur z rekawa.

Na koniec naszybsza robota,

* biale czesci kotka wyciskane mala gwiazdka, jedna obok drugiej (krem to utarta slodka smietana z mascarpone)
*sukieneczka, kokardka, buciki wyciskane okragla koncowka (ten sam krem z rozowym barwnikiem), jasniejsze odcienie rozowego (resztka rozowego z porzedniego wyciaskania plus dodatek czystego kremu)
Boki oblecialam na szybko duza tylka do robienia liskow bo mi sie spieszylo, ale mozna wyciskac tymi samymi koncowkami i kolorami co gora.
Obrys bokow (jakby wokol rysunku) wykonczylam czystym kremem z koncowka z malusienka gwiazdka, bo ta tylka do robienia listkow pozostawia poszarpana krawedz i nie wyglada to fajnie. Wyrownalam delikatnie brzegi nozem i wykonczylam delikatnym slaczkiem.

Mam nadzieje, ze moj opis jest wystarczajaco obrazowy...
icon_rolleyes.gif

Jakby cos, to pytaj.

Załączniki

• imagesCATDTS33.jpg
    imagesCATDTS33.jpg
    8.6 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Kajastama, jak na pierwszy torcik to naprawdę nieźle. Wieczko w bombonierce to wafel zakonserwowany rozpuszczoną czekoladą, czekoladki są prawdziwe. Jeżeli chodzi o śmietanowce to w tym wątku Karina jest ekspertem.
Dziękujemy Ci Karino za wszystkie szczegółowe i cierpliwe wskazówki i wyjaśnienia.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Ja kontury robię troszkę inaczej. Wydrukowaną kolorowankę wkładam do foliowej koszulki. Rozpuszczoną czekoladę do worka z małym otworkiem i heja kontury. Później to do lodówki - kilkanaście minut wystarczy. Koszulkę z zastygniętą czekoladą przewracam na drugą stronę przygotowanego toru i dopiero wtedy po obrysach nadaję kształt i wypełniam kremem. Robiłam kiedyś tak jak napisała Karina wykałaczką ale ten sposób z czekoladą wydaje się szybszy.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzieki, dziewczyny, wcale nie czuje sie specjalistka, torty robie dopiero od roku.
Podladalam filmiki na you tube i sie uczylam.
Mam po prostu troche plastycznych zdolnosci (malowalam kiedys troche pastelami) i tak jakos samo fajnie wychodzi.

Troche zrobie maly off top. Kiedys namalowalam farbami olejnymi obraz Rock of Cashel, czyli zamku w miejscowosci, w ktorej mieszkamy (stad nick Karina Cashel) i nie mialam co z nim zrobic i zanioslam do pracy. Szef powiesil go na scianie, w poczekalni, gdzie ludzie czekaja na stolik w cafe. A ze to jest miejscowosc turystyczna i my zaraz kolo tego zamku mamy te knajpe to przewijalo sie duzo turystow. Po jakims czasie obraz zniknal, ktos go ukradl... Wyobrazacie sobie? Smialam sie, ze szef ma na scianach troche sztuki, z ktorej niektore sa warte 5000 euro, abstakcje Muia i innne .......ale Znawca tematu buchnal prawdziwe dzielo sztuki
icon_mrgreen.gif
a tamtych nie ruszyl..... Dziwne, ale odebralam to jako komplement, ze komus sie tak to spodobalo, ze zapragnal to miec na wlasnosc...
icon_eek.gif

A propos jeszcze konturow, to ja kontury robie ekspresowo, "od reki"
icon_mrgreen.gif
, klade sobie wydruk obok tortu i odwzorowuje je na torcie, pach-pach i gotowe (cos jak malowanie portretu z natury).
Nie ma co sie przejmowac, jesli cos pojdzie nie tak, bo zawsze kontur mozna sciagnac nozem i nalozyc nowy, a wszystkie niedoskonalosci i tak zakryje smietana.
Szybkie pewne ruchy sa najlepsze, wolne wyciskanie trzesaca sie rekka odbiera lekkosc kresce, tak jak w malowaniu.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Karina Cashel @ 13 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1497218A propos jeszcze konturow, to ja kontury robie ekspresowo, "od reki"
icon_mrgreen.gif
, klade sobie wydruk obok tortu i odwzorowuje je na torcie, pach-pach i gotowe (cos jak malowanie portretu z natury).
Szybkie pewne ruchy sa najlepsze, wolne wyciskanie trzesaca sie rekka odbiera lekkosc kresce, tak jak w malowaniu.
No bardzo śmieszne, bardzo- oczywiście w moim wykonaniu to pach-pach i gotowe trwa nieco dłużej
rofl.gif

Masz talent kobieto, serdecznie gratuluję i zdrówka życzę
wink.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
przepiekne te Wasze torciki:) chyba teraz tez sie na takie przerzuce:) mniej o wiele pracy niz przy lukrowych. A mozecie mi podpowiedziec jaki nr tylki wykanczacie boki? np Judyty lub serce prezent?

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Jolan
fiesgrins.gif
troche pocwiczysz i samo poleci, zobaczysz!

A jesli chodzi o moje serce prezent, bo sa juz dwa
daumen.gif
... to boczki jak i dekielek wykonczylam tylka numer 113, taka o :

1.png

Załączniki

• 1.png
    1.png
    12.9 KB · Wyświetleń: 0

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Karina Cashel mój synek niedługo koczy 3 latka i zarzyczyl sobie myszke Miki, czy mozesz mi podpowiedziec czy pieklas osobno uszy myszki w jakiej miseczce czy wycinalas ze zwyklego biszkoptu? Dziekuje za podpowiedz:)

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Buzka myszki Miki byla pieczona w tortownicy 26cm, a uszy wycinalam z prostokatnego biszkopta, szablonem byl talerzyk o srednicy 14cm. Nie mialam takich malych tortowniczek, poza tym dziewczyna brala od razu dwie Myszki Miki, wiec z jednego biszkopta (o wymiarach 23/32cm) wycielam 4 uszy...

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Na roczek mojej córci:) troche to wyglada jak pies ale miala byc glowa niedzwiedzia:) Ale pierwsze koty za ploty następne będą lepsze:) mam juz nowy sprzęt:)

Załączniki

• mi_.JPG
    mi_.JPG
    65.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy