Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
to ja też czekam na informacje co z tą czekoladą
icon_smile.gif

nielegalna

Member
Sty 30, 2008
23
0
1
nie wiem czy w dobrym temacie pisze, ale mam pytanie:
chodzi mi o te płaszcze z marcepanu na torty - tzn czy nakładając je na już gotowe torty czy ja muszę jakoś przygotować sobie podkład z masy lub kremu? (nie wiem czy ktoś będzie wiedział o co mi chodzi :D ) czy po prostu nałożyć i będzie tak jak trzeba

a tak w ogóle patrze na te cuda tutaj i aż mi się oczka świecą! po prostu cuda https://www.cincin.cc/style_emoticons/cincin/cvety.gif

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Tess
eek2.gif
Twoje torty to dzielo sztuki
daumen.gif

A to moj najnowszy wyrob
Img_3397.jpg
Czekoladowo-czekoladowy
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• Img_3397.jpg
    Img_3397.jpg
    302.9 KB · Wyświetleń: 0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

Załączniki

• r__ne__grudzie__stycze_08_042.jpg
    r__ne__grudzie__stycze_08_042.jpg
    862.4 KB · Wyświetleń: 0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Piekne torty.
Ale Sylciu, Ciebie pomecze, bo wlasnie ta czekolada na torcie, to jest to, czego nie potrafie zrobic
icon_wink.gif
Zdradzisz szczegoly 'polewy', czy co to tam jest ? I jak robilas kwiaty. Poprosze.
anbetung.gif

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Jotha,polewa na torcie to gorzka czekolada rozpuszczona z kremowka,proporcje to tak na oko
icon_wink.gif

Do miseczki wspypuje pokruszona czekolade i kremowki leje mniej wiecej tak do polowy wysokosci czekolady wkladam do mikrofali tak na 1.5 minuty(urzylam 150g czekolady),po wyjeciu mieszam dokladnie,lekko studze i polewam tort,wygladzajac powierzchnie takim niby nozem,ktorego urzywam rownierz do rozsmarowania kremu.
Rozyczki robilam z kupnego fondantu.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O mniam Sylcia.
Jeszcze środeczka mi brakuje
fiesgrins.gif

Pięęęękny.
I róże śliczne...
mniam.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
sylcia @ 4 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=656535Jotha,polewa na torcie to gorzka czekolada rozpuszczona z kremowka,proporcje to tak na oko
icon_wink.gif

Do miseczki wspypuje pokruszona czekolade i kremowki leje mniej wiecej tak do polowy wysokosci czekolady wkladam do mikrofali tak na 1.5 minuty(urzylam 150g czekolady),po wyjeciu mieszam dokladnie,lekko studze i polewam tort,wygladzajac powierzchnie takim niby nozem,ktorego urzywam rownierz do rozsmarowania kremu.
Rozyczki robilam z kupnego fondantu.
A jak smarujesz boki tortu ? Polewa sama splywa na boki ? Tak 'tradycyjnie' ?

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Wreszcie znalazłam trochę czasu wiec napiszę jak przygotowuję białą czekoladę na róże.

200g białej czekolady
74g syropu kukurydzianego
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, wlać syrop kukurydziany, szybko wymieszać i wylać na zwykły papier pakowy (łatwo absorbuje tłuszcz). Rozpłaszczyć. Zostawić na około 5 godzin, aby papier wchłonął tłuszcz. Zeskrobać czekoladę z papieru, lekko zagnieść, zawinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie nadaje się do obróbki. Jednak temperatura otoczenia nie może przekroczyć 20 st.C.
Tak przygotowaną czekoladę można przechowywać w lodówce bardzo długo, musi być szszelnie zawinięta.
Życzę powodzenia w tworzeniu dekoracji.

LeNinka - konik jest baaaardzo słodki
Sylcia - tort śliczny, taki elegancki

Pozdrawiam, Teresa

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
tess16 @ 5 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=657244Wreszcie znalazłam trochę czasu wiec napiszę jak przygotowuję białą czekoladę na róże.

200g białej czekolady
74g syropu kukurydzianego
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, wlać syrop kukurydziany, szybko wymieszać i wylać na zwykły papier pakowy (łatwo absorbuje tłuszcz). Rozpłaszczyć. Zostawić na około 5 godzin, aby papier wchłonął tłuszcz. Zeskrobać czekoladę z papieru, lekko zagnieść, zawinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie nadaje się do obróbki. Jednak temperatura otoczenia nie może przekroczyć 20 st.C.
Tak przygotowaną czekoladę można przechowywać w lodówce bardzo długo, musi być szszelnie zawinięta.
Życzę powodzenia w tworzeniu dekoracji.

LeNinka - konik jest baaaardzo słodki
Sylcia - tort śliczny, taki elegancki

Pozdrawiam, Teresa
Tess bardzo dziękuję
bussi.gif
i od razu pytanie czy można zamiast syropu kukurydzianego użyć złotego syropu bo akurat taki mam w domu?

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Agatko, ja swego czasu użyłam syropu ryżowego i się sprawdził. Sądzę, że "złoty" też będzie się nadawał. Po wielu próbach na białej czekoladzie doszłam do wniosku, że syrop powinien być jak najjaśniejszy żeby nie zaciemniał koloru czekolady.

t_a_s

Member
Sty 30, 2008
5
0
0
Witam,
znalazła tą stronkę, znalazłam przepis na masę cukrową i wyczarowałam tort dla córci na pierwsze urodzinki.
Możne jeszcze nie do końca był udany, ale to moje pierwsze dzieło
icon_smile.gif

Obraz_097_1.jpg

Załączniki

• Obraz_097_1.jpg
    Obraz_097_1.jpg
    69.8 KB · Wyświetleń: 0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
t_a_s
Fajny piesek!
daumen.gif
Jak na pierwszy raz- super wyszedł! Zdradź przepis na tę białą masę, która pokrywa Twój tort. Jest idealnie biała!

Przypomniało mi się, że kiedyś tez robiłam pieska. Takiego:

tort_pies_003.jpg

Załączniki

• tort_pies_003.jpg
    tort_pies_003.jpg
    876.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy