ewalukas @ 25 Jan 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=652716Mój dzisiejszy wytwór dla Julki na urodzinyWedle jej życzenia![]()
![]()
Pokaż załącznik 21644
LeNinka @ 3 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=656442A to mój:z listopadowych urodzin Lenki:![]()
Pokaż załącznik 21881Sliczny konik.
Pieklas w specjalnej foremce,czy sama wycielas?
Ewy konik tez sliczny![]()
W ogole wszytskie torty cudowne.
sylcia @ 4 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=656535Jotha,polewa na torcie to gorzka czekolada rozpuszczona z kremowka,proporcje to tak na oko![]()
Do miseczki wspypuje pokruszona czekolade i kremowki leje mniej wiecej tak do polowy wysokosci czekolady wkladam do mikrofali tak na 1.5 minuty(urzylam 150g czekolady),po wyjeciu mieszam dokladnie,lekko studze i polewam tort,wygladzajac powierzchnie takim niby nozem,ktorego urzywam rownierz do rozsmarowania kremu.
Rozyczki robilam z kupnego fondantu.A jak smarujesz boki tortu ? Polewa sama splywa na boki ? Tak 'tradycyjnie' ?
JotHa @ 4 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=656562A jak smarujesz boki tortu ? Polewa sama splywa na boki ? Tak 'tradycyjnie' ?To,co splywa na bierzaco trzeba rozsmarowac.
sylcia @ 4 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=656536Sliczny konik.
Pieklas w specjalnej foremce,czy sama wycielas?A dziękuję![]()
Sama wycinałam.
Powiększyłam rysunek na ksero, przymocowałam zszywkami do kartonu, wycięłam i od tego szablonu odrysowałam na biszkopcie.![]()
Szablon schowany w szufladzie i dobrze, bo wiem, że za 2 tygodnie znowu będzie robiony.![]()
LeNinka @ 4 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=656733A dziękuję![]()
Sama wycinałam.
Powiększyłam rysunek na ksero, przymocowałam zszywkami do kartonu, wycięłam i od tego szablonu odrysowałam na biszkopcie.![]()
Szablon schowany w szufladzie i dobrze, bo wiem, że za 2 tygodnie znowu będzie robiony.
No no,jestem pod wrazeniem.![]()
Gratuluje talentu![]()
tess16 @ 5 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=657244Wreszcie znalazłam trochę czasu wiec napiszę jak przygotowuję białą czekoladę na róże.
200g białej czekolady
74g syropu kukurydzianego
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, wlać syrop kukurydziany, szybko wymieszać i wylać na zwykły papier pakowy (łatwo absorbuje tłuszcz). Rozpłaszczyć. Zostawić na około 5 godzin, aby papier wchłonął tłuszcz. Zeskrobać czekoladę z papieru, lekko zagnieść, zawinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie nadaje się do obróbki. Jednak temperatura otoczenia nie może przekroczyć 20 st.C.
Tak przygotowaną czekoladę można przechowywać w lodówce bardzo długo, musi być szszelnie zawinięta.
Życzę powodzenia w tworzeniu dekoracji.
LeNinka - konik jest baaaardzo słodki
Sylcia - tort śliczny, taki elegancki
Pozdrawiam, TeresaTess bardzo dziękujęi od razu pytanie czy można zamiast syropu kukurydzianego użyć złotego syropu bo akurat taki mam w domu?![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.