Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
...no to i ja sie pochwale
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O jaki świetny pomysł! Jak się domyślam - wykorzystałaś formę babki do zrobienia sukni? Piękne fałdy wyszły - miodzio!

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Julia torty są śliczne dla mnie njpiękniejszy ten czarno-biały z różami. Czym posypałaś wierzch że tak ładnie wygląda bo kakao zawsze nasiąka kremem i robi się brzydkie?

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Julio.Piękne torty.Wszystkie.Widać dokładność i staranność wykonania.Napisz z jakiej masy wykonałaś róże bo są takie delikatne.

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Neta wierzch tortu posypany jest czeloladą startą na tarce o najmniejszych oczkach. Czekolada również nasiąka, robi sie ciemniejsza, ale nie wygląda taz brzydko jak kakao.

Terjon to masa cukrowa z przepisu Alki:
"400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniamy"
...a delikatnosc róż zależy od tego jak grubo rozwałkujemy tą masę, moje platki chyba nawet nie maja milimetra grubosci.

Jaxja nie gratuluj tylko rób, ja tez kiedys podziwialam cuda innych i nigdy by mi do głowy nie przyszło, ze sama będę to robic, a jednak.....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
To chyba i ja się pochwale co dzisiaj zrobiłam.Tort truskawkowy.Zrobiłam parę błędów co widać na zdjęciu.Po pierwsze półmisek nie był idealnie plaski na całej długości tortu i dlatego koszyk troche się wykrzywił.Po drugie za bardzo go napakowałam.No cóz pierwsze koty- a raczej koszyk truskawkowy- za płoty

Załączniki

• koszyk_2.JPG
    koszyk_2.JPG
    43 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Bardzo ciekawy koszyk
daumen.gif

A w srodku jest tylko krem czy jakies ciasto włożone
icon_question.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Fajny pomysł na słodki prezent. Szkoda, że znałam go tydzień temu, zrobiłabym na imieniny zamiast kwiatów.
Ale kroić trzeba chyba raczej w kuchni, kruszy się bardzo?

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
W środku koszyka są warstwy biszkoptu przełożone kremem truskawkowym.Ostatnia warstwa to bita smietana a na niej truskawki.Kroiłam tort nożem elektrycznym.Najtrudniej ukroić pierwszy kawałek i dobrze jak ktoś przytrzyma bok ręką.Później już łatwiej. Chociaż z koszykiem trzeba obchodzić się jak z przysłowiowym jajkiem, to wcale tak bardzo nie kruszyło się przy krojeniu.Myślę ,że zwykłym nożem z ząbkami -ruchem piłującym- też by poszło.Następne koszyki będą z czereśniami ,jagodami ,wiśniami i itd.

Załączniki

• koszyk_przekr.1.JPG
    koszyk_przekr.1.JPG
    69.2 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Super
daumen.gif

A powiedz jeszcze ten koszyk pieczesz w całości w keksówce czy każdą ściankę osobno
icon_question.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dzięki za odpowiedz
cvety.gif

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
To mój pierwszy tort z masy cukrowej
Wykorzystałam dwie masy : masa nr 1 do wykonania różyczek to przepis Cinki masa do robienia ozdób
a masa nr 2 jest zrobiona z pianek marshmalows. przepis znalazłam tutaj, ale nie wiem gdzie
icon_smile.gif

atu moje wypociny, z których jestem dumna, a najważniejsze że jubilaci byli zadowoleni (tort był z okazji 25 rocznicy ślubu)

Załączniki

• trot.jpg
    trot.jpg
    114.4 KB · Wyświetleń: 0
  • tort2.jpg
    tort2.jpg
    121.2 KB · Wyświetleń: 0
  • r__yczki_blis.jpg
    r__yczki_blis.jpg
    109.1 KB · Wyświetleń: 0

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Piękny tort. Śliczny wyszedł Ci kolor róż, chyba użyłaś jakichś dobrych barwników? Moje róże są różowe, nawet jeśli dodam do nich czerwonego barwnika.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy