Neta wierzch tortu posypany jest czeloladą startą na tarce o najmniejszych oczkach. Czekolada również nasiąka, robi sie ciemniejsza, ale nie wygląda taz brzydko jak kakao.
Terjon to masa cukrowa z przepisu Alki:
"400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniamy"
...a delikatnosc róż zależy od tego jak grubo rozwałkujemy tą masę, moje platki chyba nawet nie maja milimetra grubosci.
Jaxja nie gratuluj tylko rób, ja tez kiedys podziwialam cuda innych i nigdy by mi do głowy nie przyszło, ze sama będę to robic, a jednak.....