Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
19 i 12, malutkie nie są ale starsza twierdzi że brak jej uzdolnień manualnych, staram się ją przekonac ze chcieć to móc, tort biały starszej, czekoladowy młodszej.

Celine

Member
Mar 12, 2010
97
0
0
Tort na 8 i 9 urodziny moich córek,niezbyt udany,robiony na szybko ale ważne,że dzieciom się podobał
icon_wink.gif

Załączniki

• S7300008.jpg
    S7300008.jpg
    243.1 KB · Wyświetleń: 0

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Dziewczyny czy te torciki w kształcie serduszek to wycinacie z okrągłych biszkoptów?
Trzeba mieć jakisz szablon do wykrojenia ?
Czy robicie to przed posmarowaniem masą czy po?

Celine

Member
Mar 12, 2010
97
0
0
CYTATSpódnice robiłaś w formie na babkę?
Tak robiłam spódnicę w formie na babkę,aczkolwiek jest trochę niska i trzeba było na górę dać sporo kremu.Muszę wymyślić coś innego,bo lalki Barbie mają za długie nogi
icon_wink.gif
Niestety mam lekkie "zboczenie" wszystko musi być symetryczne
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Kiedyś jak jeszcze nie miałam foremek sercowych, to robiłam z okrągłego biszkopta. Można też z kwadratu lub prostokąta wyciąć ale metoda z okrągłego jest o tyle lepsza, że nie ma wiele ścinków.
Można to zrobić tak:
koło umownie podzielić na cztery (czy jak kto woli, przkreślić na krzyż) żeby były widoczne ćwiartki okręgu. W jednym punkcie styku kreski z okręgiem odciąć 1/4 część okręgu, np. w prawo. Z tego samego punktu odkroić kolejną 1/4 część koła - teraz w lewo. Oba półksiężyce dołożyć u góry ale trochę trzeba podrównać krzywizny u góry żeby półksiężyce miały dobry styk.
Nie wiem czy zrozumiale to napisałam. A może z papieru wytnij koło i zrób próbę na papierze - z ciastem będzie tak samo.
Co do przekładania, łatwiej Ci będzie te trzy części przekroić i posmarować masą jako odzielne a dopiero przed ostatecznym obłożeniem (posmarowaniem boków i góry) docisnąć elementy.
Powodzenia

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Magdoa, podoba mi się to Twoje zboczenie
icon_smile.gif
zwraca uwagę ta idealnie dobrana proporcja pomiędzy górą a dołem. Piękne wykonanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Celine @ 16 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956579Tak robiłam spódnicę w formie na babkę,aczkolwiek jest trochę niska i trzeba było na górę dać sporo kremu.Muszę wymyślić coś innego,bo lalki Barbie mają za długie nogi
icon_wink.gif
Niestety mam lekkie "zboczenie" wszystko musi być symetryczne
icon_mrgreen.gif
Celine ja często, pozbawiam nóg lalki i wtedy tort może być niższy. Po zjedzeniu i tortu i odzyskaniu lalki, ponownie można zamontować nogi i wszystki jest ok
a tutaj jest wlasnie w taki sposob wykonany tort
http://www.mroofka.vot.pl/basia/Torty_domo...ny/Bajki.html#0

Celine

Member
Mar 12, 2010
97
0
0
CYTATCeline ja często, pozbawiam nóg lalki i wtedy tort może być niższy. Po zjedzeniu i tortu i odzyskaniu lalki, ponownie można zamontować nogi i wszystki jest ok
Zajrzałam w link.Tak jak wcześniej napisałam,mam pewne "zboczenie" wszystko musi być symetryczne.Jak pozbawisz lalkę nóg i dasz niższe ciasto,to niestety symetria już nie jest zachowana,tułów jest zbyt duży w stosunku do dołu sukienki
icon_neutral.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jest symetryczna
icon_smile.gif
Ale jest to szczególna symetria - marketingowa
icon_smile.gif
i niewiele ma wspólnego z proporcjami kobietki...
A tak serio, też kiedyś wyjęłam nogi i rzeczywiście, skrócenie Barbi powoduje jakby miała zbyt okazałą górę i ostatecznie od spodu dołożyłam dodatkowy krążek ciasta i już lepiej wyglądała. Ale wydaje mi się, że to też zależy od lalki. Barbi z podłużną, taka "dorosłą" buzią troche inaczej sie prezentuje niż laleczka z buzią bardziej okrągła kojarząca się z dzieckiem. Ta jest też z reguły niższa. Nie mówię tutaj o tylko o oryginalnych Barbie ale także o lalkach im podobnych. Widocznie też przyzwyczaiłam się to tych "złotych" proporcji
icon_smile.gif

To są moje spostrzeżenia, ale sie nawymądrzałam...fiu, fiu....

Celine

Member
Mar 12, 2010
97
0
0
Na tortowni też jestem zarejestrowana,widziałam tą formę ale nie będę jej kupować,chyba że zacznę hurtowa produkcję totów Barbie dla rodziny i znajomych
icon_lol.gif
Moje dziewczyny mają już jazdę na Hannah Montana,więc w przyszłym roku to będzie pewnie motyw przewodni imprezy urodzinowej i dekoracji tortu
icon_wink.gif
hokusik dzięki za radę,na pewno następnym razem z niej skorzystam
anbetung.gif

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
h-elen @ 16 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956580Kiedyś jak jeszcze nie miałam foremek sercowych, to robiłam z okrągłego biszkopta. Można też z kwadratu lub prostokąta wyciąć ale metoda z okrągłego jest o tyle lepsza, że nie ma wiele ścinków.
Można to zrobić tak:
koło umownie podzielić na cztery (czy jak kto woli, przkreślić na krzyż) żeby były widoczne ćwiartki okręgu. W jednym punkcie styku kreski z okręgiem odciąć 1/4 część okręgu, np. w prawo. Z tego samego punktu odkroić kolejną 1/4 część koła - teraz w lewo. Oba półksiężyce dołożyć u góry ale trochę trzeba podrównać krzywizny u góry żeby półksiężyce miały dobry styk.
Nie wiem czy zrozumiale to napisałam. A może z papieru wytnij koło i zrób próbę na papierze - z ciastem będzie tak samo.
Co do przekładania, łatwiej Ci będzie te trzy części przekroić i posmarować masą jako odzielne a dopiero przed ostatecznym obłożeniem (posmarowaniem boków i góry) docisnąć elementy.
Powodzenia
h-elen to bardzo dokładna instrukcja bardzo dziękuję dla mnie wszystko zrozumiałe będę próbować.
wink.gif

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Jo_anna1 @ 8 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953623Obiecany braciszek Frędzelka:
Joanno możesz zdradzić jak zrobiłaś tego psiaka? muszę zrobić na sobotę dla napalonej 9letniej psiary ;) już pieski same były może teraz Twoją wersje zrobię... będzie masa czekoladowa dziuni na górę piesek i trawka z galaretki? czy tego pieska też przekładałaś? czy tylko wycięty jest i w masie? jaką masę do niego użyłaś? zwykle posypywałam wszystko wiórkami nigdy nie wyciskałam wiec nie wiem co mi wyjdzie... mam nadzieje ze coś podobnego do psa ;) co jeszcze byście dodały do masy czekoladowej jakie dodatki?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
karibe @ 17 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956814Joanno możesz zdradzić jak zrobiłaś tego psiaka? muszę zrobić na sobotę dla napalonej 9letniej psiary ;) już pieski same były może teraz Twoją wersje zrobię... będzie masa czekoladowa dziuni na górę piesek i trawka z galaretki? czy tego pieska też przekładałaś? czy tylko wycięty jest i w masie? jaką masę do niego użyłaś? zwykle posypywałam wszystko wiórkami nigdy nie wyciskałam wiec nie wiem co mi wyjdzie... mam nadzieje ze coś podobnego do psa ;) co jeszcze byście dodały do masy czekoladowej jakie dodatki?
Piesek także jest przełozony masą, tym razem była z bitej smietany. Ale można stosować wg. uznania. Z biszkoptu wycinam owalny kształt, z jednej strony wycinam łapki , później następny owalny, troszeczkę mniejszy już bez łapek. Następnie dwa owale małe jako głowa i jeden owal z "wypustkami" usznymi na koniec. Czasami na kuperku dla podkreślenia kładę jeszcze jeden mały owalny. Nasączam, przekładam i robię futro okrągłą końcówką. Zaczynam od dołu i wszystko się dobrze przykrywa.
Powodzenia i czekam na fotkę
wink.gif

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Dziękuję za odpowiedz..
Juz zdecydowalam dodam wisnie tylko do jednej masy bo dzieciaki nie lubia i będą wygrzebywac ale w jednej warstwie powinno to przejść i nsączę sokiem z wisni... pieska potrenuję brrr już się boję
fiesgrins.gif
nigdy nie wiciskałam mam nadzieje ze futrzak mi wyjdzie ;)

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
uff zrobiłam osobno... jutro połączę w całość. Ale mój piesek Joanno nijak nie przypomina Twojego fredzelka raczej mi wygląda na mopa
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy