- Cze 5, 2007
- 3,093
- 0
- 0
Słodki ryż z mango
Składniki:
1 szklanka ryżu kleistego (tzw. sticky rice),
500 ml wody,
2 bardzo dojrzałe mango,
obrane i pokrojone w duże kawałki,
125 ml mleczka kokosowego (odlać dwie łyżki mleczka do polania ryżu),
4 łyżki cukru palmowego lub białego,
0.5 łyżki soli,
0.5 łyżeczki prażonych ziaren sezamu.
Sposób przyrządzenia:
Włożyć ryż do miski i zalać wodą. Moczyć przez 3 h. Gotować aż ryż będzie miękki. Ryż przełożyć do miski i przykryć. W małym garnku rozgrzać mleczko kokosowe. Dodać cukier i sól, mieszać aż cukier się rozpuści. Mleczko kokosowe dolać do ryżu i szybko wymieszać. Przykryć i odstawić, aby ryż wchłonął mleczko. Na talerzu położyć porcję ryżu, polać mleczkiem kokosowym i posypać sezamem. Obok ryżu położyć pokrojone mango.
Składniki:
1 szklanka ryżu kleistego (tzw. sticky rice),
500 ml wody,
2 bardzo dojrzałe mango,
obrane i pokrojone w duże kawałki,
125 ml mleczka kokosowego (odlać dwie łyżki mleczka do polania ryżu),
4 łyżki cukru palmowego lub białego,
0.5 łyżki soli,
0.5 łyżeczki prażonych ziaren sezamu.
Sposób przyrządzenia:
Włożyć ryż do miski i zalać wodą. Moczyć przez 3 h. Gotować aż ryż będzie miękki. Ryż przełożyć do miski i przykryć. W małym garnku rozgrzać mleczko kokosowe. Dodać cukier i sól, mieszać aż cukier się rozpuści. Mleczko kokosowe dolać do ryżu i szybko wymieszać. Przykryć i odstawić, aby ryż wchłonął mleczko. Na talerzu położyć porcję ryżu, polać mleczkiem kokosowym i posypać sezamem. Obok ryżu położyć pokrojone mango.
Ostatnią edycję dokonał moderator: