Słodki ryż z mango

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
Słodki ryż z mango

Składniki:

1 szklanka ryżu kleistego (tzw. sticky rice),
500 ml wody,
2 bardzo dojrzałe mango,
obrane i pokrojone w duże kawałki,
125 ml mleczka kokosowego (odlać dwie łyżki mleczka do polania ryżu),
4 łyżki cukru palmowego lub białego,
0.5 łyżki soli,
0.5 łyżeczki prażonych ziaren sezamu.

Sposób przyrządzenia:

Włożyć ryż do miski i zalać wodą. Moczyć przez 3 h. Gotować aż ryż będzie miękki. Ryż przełożyć do miski i przykryć. W małym garnku rozgrzać mleczko kokosowe. Dodać cukier i sól, mieszać aż cukier się rozpuści. Mleczko kokosowe dolać do ryżu i szybko wymieszać. Przykryć i odstawić, aby ryż wchłonął mleczko. Na talerzu położyć porcję ryżu, polać mleczkiem kokosowym i posypać sezamem. Obok ryżu położyć pokrojone mango.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38
Hmmm, gdzie już widziałam niezwykle podobny przepis
gruebel_2.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38
AgusiaSz @ 21 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=543943wydaje mi się że był w atlasie kulinarnym gazety wyborczej
gruebel_2.gif
icon_wink.gif
Niemożliweeeeeeeeeeeee
icon_wink.gif

Przypomnę tylko:

"REGULAMIN CINCIN

- Podawaj tylko przepisy sprawdzone.
- Jeżeli to możliwe, podaj źródło przepisu.
- Jeżeli wklejasz zdjęcie potrawy, niech to będzie zdjęcie własne."

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20332

Ale wiadoma rzecz, zasady są dla pospólstwa....

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
Sinistra @ 22 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544356Niemożliweeeeeeeeeeeee
icon_wink.gif

Przypomnę tylko:

"REGULAMIN CINCIN

- Podawaj tylko przepisy sprawdzone.
- Jeżeli to możliwe, podaj źródło przepisu.
- Jeżeli wklejasz zdjęcie potrawy, niech to będzie zdjęcie własne."

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20332

Ale wiadoma rzecz, zasady są dla pospólstwa....
Gdyby nie bylo sprawdzone to bym nie wkleiła ;) to po pierwsze
icon_smile.gif
zdjęcie do potrawy jest zaczerpnięte z neta ponieważ nie posiadam aktualnych fotek tego dania i jedynym aparatem ,który mam to ten w tel. kom.Tak więc wolę dać jakieś z neta niż żadne ,Źródłem przepisu natomiast jest moja kumpela która mi go podesłała skąd ona go ma- nie wiem.Trudno jest szukać po necie jakiś przepisów które mam zapisane na dysku tylko po to bo dasz post pt "gdzieś już to widziałam " jeśli chcemy być dla siebie tak "przemiłe" to każda z nas musiałaby pod przepisami bardziej znanymi dawać komentarz " a ja to widziałam tu i tu" i się poprostu brzydko czepiać
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
tak więc enjoy.

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
AgusiaSz @ 22 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544367Cantiq jeśli przepis i zdjęcie nie jest nasze to wystarczy napisać to pod przepisem
icon_wink.gif
Będziemy się czepiać i sprawdzać czy każdy przepis jest "nasz"? Jeśli tak to dobrze...zrobie czystki na forum, ja mam czas:) i jeśli znajdę jakiś WASZ przepis w necie to będę dawać ładne czerwone info z twojego cytatu
icon_smile.gif
nie rozumiem tego waszego ataku
icon_smile.gif
do tej pory nikt sie mnie nie czepiał
icon_smile.gif
widać pewne osoby oceniłam pochopnie na pozytyw...I gwoli ścisłości - wyjaśniłam,skoro przepis pochodzi ode mnie,nie muszę pisać że dostałam go od tej i tej osoby ;) i tak jej nie znacie i nic wam to nie da
icon_smile.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Cantiq ale nikt się nie czepia
icon_neutral.gif
jest zasada, że podajemy autora, bo przecież to mu sie należy. Jakbyś sie poczuła, gdybyś gdzieś w necie znalazła swój przepis podany przez inną osobę jako własny? Ja niezbyt fajnie więc zawsze podaje autora i/albo link do przepisu.
Poza tym ta zasada to nie nowość, obowiązuje także na innych forach.

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
Cantiq ale nikt się nie czepia
Widzę co innego
icon_smile.gif
tym bardziej,że ja nie powiedziałam ,że to mój przepis a przepis który dostałam
icon_smile.gif

jest zasada, że podajemy autora, bo przecież to mu sie należy
nie będę wypisywala nazwisk osób od których to dostałam , a skąd ona go ma też nie wiem(zapewne dostała od kogoś kto gdzieś tam coś wyczytał ) więc to bezcelowe, mam zmyślać tylko dlatego ,że się przyczepiłyście? Takie ataki na mnie są nie fair i to wcale nie jest miłe z waszej strony.Chciałam się podzielić przepisem na coś smacznego - wy tego wogóle nie doceniacie, prawdę mówiąc przez takie zachowanie tracę chęć i przyjemność z zaglądania na to forum...

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ehhh nie wiem czy jest sens ciągnąć tą rozmowę
icon_neutral.gif
Ja nie widzę żadnego ataku (każdy jest upominany w kwestji autorstwa) a co do tego, że nie doceniamy Twojej 'dobroci'...nie ma to w ogóle związku z tematem rozmowy, bo np mi przepis sie bardzo podoba. Wystarczy zrozumieć, że jeśli przepis nie jest Twój a z Internetu to podajesz link, natomiast jeśli masz go od kogoś to piszesz "przepis dostałam od koleżanki Zosi, Kasi czy Basi". Jak dla mnie to kwestia wychowania i tyle
dontknow.gif

Powiedzmy, że brak autora jeszcze zrozumiem (bo przepis nei jest z sieci) ale brak linka pod fotką zaczerpniętą z neta jest już wbrew regulaminowi jakiegokolwiek forum.

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,301
0
0
też mi się na początku zdarzyło wkleić przepis i zdjęcie nie moje i też zostałam upomniana....jednak rozumiem że takie są zasady i nie ma się co denerwować
icon_rolleyes.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
Wybaczcie, ze sie wtrace..- juz dawno chcialam....
Nie chce byc zlosliwa, ale Cantiq- skasuj -prosze z Twoich innych przepisow te zdjecia, ktore nie sa Twoje, wiem, ze jest ich pare...
Widzialam te przepisy, sa ciekawe, ale te zdjecia....
I nie obrazaj sie i nie zniechecaj - nie chcemy tylko, zeby Szefostwo mialo przez nas problemy
bussi.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,688
6
38
AgusiaSz @ 22 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544367Cantiq jeśli przepis i zdjęcie nie jest nasze to wystarczy napisać to pod przepisem
icon_wink.gif
Przepraszam, ale nie wystarczy. Przepis może być skądś, tu się nie czepiam, natomiast czepnę się zdjęcia. Regulamin wyraźnie mówi o niezamieszczaniu zdjęć z innych źródeł, niż własny aparat. O tym postanowili forumowicze i tak zostało zapisane w regulaminie i tego się trzymajmy konsekwentnie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,692
6
0
a jak sie nie ma mozliwosci zrobienia zdjecia
to wyrecza osoby, ktore wyprobuja.
Mi sie zdarzylo to wielokrotnie i zdjecia sa nawet lepsze, niz ja bym mogla zrobic!

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Caritka @ 22 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544644Wybaczcie, ze sie wtrace..- juz dawno chcialam....
Nie chce byc zlosliwa, ale Cantiq- skasuj -prosze z Twoich innych przepisow te zdjecia, ktore nie sa Twoje, wiem, ze jest ich pare...
Widzialam te przepisy, sa ciekawe, ale te zdjecia....
I nie obrazaj sie i nie zniechecaj - nie chcemy tylko, zeby Szefostwo mialo przez nas problemy
bussi.gif
I ja widziałam tutaj przepisy Cantiq, ze zdjęciami, które ewidentnie były skopiowane z gazet lub innych stron.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Sprawa jest już załatwiona z Cantiq, zdjęcia są lub będą niedługo skasowane, więc proszę o zakończenie dyskusji na ten temat.

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
Sprawa załatwiona, więcej przepisów ode mnie na cokolwiek nie uświadczycie
icon_smile.gif
Dziękuję za okazaną "Uprzejmość" przynajmniej co poniektórych Pań...Róbcie tak dalej , a będzie coraz bardziej niemiło
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy