- Sty 15, 2008
- 6,773
- 28
- 48
Wczoraj upieklam przepyszne babeczki.
Sa tak dobre, ze postanowilam sie nimi z wami podzielic. Zapraszam wiec na
Slodko-kwasne babeczki z agrestem
Składniki na 12 babeczek
Ciasto:
125 g masła lub margaryny
100 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko.
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
36 sztuk agrestu (tak, tak, sztuk!), czyli około 20 dag
Beza:
2 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.
Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.
Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Przepis pochodzi od Dorotus z blogu "Moje wypieki"
Polecam!

Sa tak dobre, ze postanowilam sie nimi z wami podzielic. Zapraszam wiec na
Slodko-kwasne babeczki z agrestem
Składniki na 12 babeczek
Ciasto:
125 g masła lub margaryny
100 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko.
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
36 sztuk agrestu (tak, tak, sztuk!), czyli około 20 dag
Beza:
2 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.
Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.
Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Przepis pochodzi od Dorotus z blogu "Moje wypieki"
Polecam!
