- Mar 31, 2006
- 9,368
- 3,099
- 113
Przepis z https://zielonysrodek.pl/smazony-ryz-przepis/
Smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
Przygotowanie
Ryż ugotować. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- ¾ szklanki ryżu (150g) ok. 2 szklanki ugotowanego
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- szklanka pokrojonego jarmużu lub szpinaku
- ½ łyżki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- kolendra, nerkowce i opcjonalnie awokado lub zielona cebulka do podania
- opcjonalnie: 1-2 jajka
Przygotowanie
Ryż ugotować. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zrobić z niej wstążki przy pomocy obieraczki. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki.
- W głębokiej patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i dodać pieczarki. Na dość dużym ogniu trochę je przypiec, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie mięknąć, dodać imbir, posiekany czosnek i cukinię. Po chwili dodać marchewkę i jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Jeśli używacie szpinak, dodać go trochę później.
- Gdy warzywa są praktycznie gotowe, dodać łyżkę masła i ryż. Chwilę smażyć ciągle mieszając, dodać sos sojowy wymieszany z 3 łyżkami wody i dobrze wymieszać.
- Podawać z pokrojonymi nerkowcami, kolendrą, opcjonalnie awokado i zieloną cebulką.
- Jeśli chcecie dodać jajko: gdy warzywa są gotowe, przesunąć je na bok patelni, wbić jajko(a) i zrobić jajecznicę. Dalej postępować jak powyżej.