Proste, smietankowe. Jak sie pieką to cały dom pachnie kokosem.
ilość: 12 dużych mufinek
2 i 1/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szkl słodkiej śmietanki (min. 18%, a najlepiej kremówka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub olejku do ciasta (opcjonalnie)
125g masła
2/3 szkl cukru
2 jajka
1 i 1/3 szkl wiórków kokosowych
Wymieszać mąkę z proszkiem i solą w jednej misce.
Do śmietany wlać ekstrakty zapachowe.
Utrzeć masło z cukrem, dodac jajka dalej miksując.
Do masy maślano-jajecznej dodawać naprzemian mąkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników.
Domieszać do masy kokos.
Napełniać ciastem foremki do mufinek.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 min.
ilość: 12 dużych mufinek

2 i 1/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szkl słodkiej śmietanki (min. 18%, a najlepiej kremówka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub olejku do ciasta (opcjonalnie)
125g masła
2/3 szkl cukru
2 jajka
1 i 1/3 szkl wiórków kokosowych
Wymieszać mąkę z proszkiem i solą w jednej misce.
Do śmietany wlać ekstrakty zapachowe.
Utrzeć masło z cukrem, dodac jajka dalej miksując.
Do masy maślano-jajecznej dodawać naprzemian mąkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników.
Domieszać do masy kokos.
Napełniać ciastem foremki do mufinek.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 min.