Smietanowe ciasto cynamonowe

Hania85

Member
Cze 27, 2006
5
0
0
no wierze, ze dobre. przy najbliższej okazji upiekę. dzisiaj pieklam ciacho z truskawkami, wiec moze za pare dni:)
milej podrózy!
Hania

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ide robić po raz kolejny :lol: bardzo to ciacho wszystkim zasmakowało a najbardziej juz moim znajomym (na każdej imprezie dopytuja sie czy przyniosłam ciasto cynamonowe :mrgreen: ). Podałam także przepis koleżance która była nim zachwycona ( mam nadzieję że nie masz nic przeciwko Syso :bussi: )

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
ide robić po raz kolejny :lol: bardzo to ciacho wszystkim zasmakowało a najbardziej juz moim znajomym (na każdej imprezie dopytuja sie czy przyniosłam ciasto cynamonowe :mrgreen: ). Podałam także przepis koleżance która była nim zachwycona ( mam nadzieję że nie masz nic przeciwko Syso :bussi: )
No co Ty Sylwus, jasne ze nie mam nic przeciwko! Ciesze sie, ze smakowalo
icon_biggrin.gif

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Wczoraj kolejny raz robiłam to ciasto. Skleroza, zapewne spowodowana upałem, przyczyniła się do braku odpowiedniej ilości smietany w lodówce, z kolei córka zamiast masła przyniosła mi coś w rodzaju mixu maślanego, orzechów też nie miałam, ale za ciasto się wzięłam

Ponieważ robiłam ciasto z podwójnej ilości składników zamiast 2 szklanek śmietany dałam to co znalazłam w lodówce - ;) - trochę jogurtu bałkańskiego, trochę kwaśnej śmietany i trochę mleka.
Z kolei za orzechy robiły wiórki kokosowe - paczka 100g, reszta jak w przepisie.

Rezultat - ciasto wyszło PRZEPYSZNE!!! Wilgotne, mięciutkie i takie elastyczne jakieś, nie będę się wstydzić przed gośćmi
icon_smile.gif

Jak widać ciasto jest podatne na zaniki pamięci piekących i można się za nie brać nawet jak czegoś brakuje ;)

pozdrawiam, polecam i jeszcze raz dziękuję Syso za przepis
Basia

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Basiu, ciesze sie ze wyszlo pyszne, akurat mam w lodowce za duzo jogurtu balkanskiego, moze sprobuje z nim zrobic.
icon_biggrin.gif
Dzieki za inspiracje
icon_biggrin.gif

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Skanna dzięki Właśnie wczoraj zrobiłam to ciasto, ale wyszło mi chyba za rzadkie, bo po wyciągnięciu z pieca miałam piękny zakalec na palec :cry: :cry: Szkoda że takie wyszło, bo w smaku (nawet na surowo) było naprawdę dobre, a posypka po prostu wspaniała. Zapytałam o gęstosć, żeby wiedzieć jak robić przy powtórce, a powtórka na pewno będzie, bo uwielbiam cynamon

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
No pięknie wszystkim wychodzi, a ja zepsułam :ugly: :cry:
Oj, przykro mi, może miałaś zły dzień na pieczenie?
Przy następnej próbie z pewnością wyjdzie dobrze, trzymam kciuki i inni z całą pewnością też!
Swoją drogą czemu ciasto wyszło CI rzadkie, ono ma wręcz kremową konsystencję przy wykładaniu na blachę. Może jakieś super wielkie jajka dałaś albo słodką, płynną śmietanę albo rozpuszczone masło? Coś musiało spowodować, że ciasto wyszło zbyt płynne...

pozdrawiam serdecznie
Basia

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Może i miałam zły dzień na pieczenie bo się spieszyłam (mieli przyjść goście). Co do ciasta to jak najbardziej miało kremową konsystencję, i było dość gęste (gęściejsze od babkowego), ale na samym początku dałam masło trochę na oko i pomyślałam że może dosypię więcje mąki ale widocznie proporcje zostały zachwiane i wyszło tak jak wyszło :dump: Następnym razem zrobię wszystko ze szwajcarską precyzją ;) bo ciasto nawet z potwornym zakalcem było pyszne

INECZKA

Member
Lis 29, 2005
285
0
0
Agata ja też piekłam pierwszy raz ostatnio i też mi wyszedł zakalcowaty ale myśle ze tylko dlatego że trzymałam krócej niz było w przepisie
Ale w smaku ten placek to rewelacja i napewno go powtórze.

Następnym razem napewno sie uda

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Agata Szkoda, ze nie wyszlo, mam nadzieje, ze sie nie zrazisz i sprobujesz. Ja juz dawno nie robilam, ale nadrabiam zaleglosci i chyba zrobie na dniach. Ciasto powinno byc raczej geste niz rzadkie, takie wlasnie muffinkowe.
icon_biggrin.gif

Ciesze sie, ze reszcie smakowalo
icon_biggrin.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
to jeszcze raz ja
icon_mrgreen.gif
Syso zakochałam sie w tym cieście, wykorzystuje je dosłownie do wszystkiego (ostatnio zrobiłam je pod torcik z galaretką, wyszło przepyszne)
icon_smile.gif
teraz robie tort kakaowy z kremem napoleońskim na parapetówke mojej siostrzyczki i zastanawiam sie czy zamiast 2 łyzek mąki mogłabym dać 2 łyzki kakao...chyba wyjdzie smaczne, prawda? muszę sie zapytać kogoś bardziej doświadczonego coby nie popsuć tak ważnego ciacha
icon_wink.gif
aha dodam jeszcze że ostatnio jak robiłam ciacho z 1,5 porcji to zabrakło mi śmietany i dałam jogurt naturalny- wyszło tak samo smaczne więc jak ktoś liczy kalorie to dobre wyjście
icon_smile.gif

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
wlasnie zrobilam ten palcek siezdi juz w piecu i piecze sie a pachnie slicznie az zapachem chce sie jesc maz sie juz nie moze doczekac hahah dam znac jak nam smokowal :D

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
ledwo wyciagnelam a juz z mezem dopadlismy do niego i polowe blachy nie bylo naprawde placek jest przepyszny mam nastepny przepis do kolecji

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy