Smietanowe ciasto cynamonowe

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
syso wspanialy przepis
anbetung.gif
ciasto pyszniutkie
mniam.gif

dostalam pol ciasta od bratowej
freu.gif

ata dziekuje
bussi.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Upiekłam dziś to ciasto na piknik z okazji pierwszego dnia jesieni
icon_smile.gif
. Miałam w domu tylko 1/2 szklanki śmietany, więc dołożyłam jogurtu naturalnego, a do posypki dałam cukier trzcinowy. Zamiast siekać, zmełlam orzechy w młynku do bakalii. Ciasto wyszło smaczne - puszyste i aromatyczne. Następnym razem na górną posypkę położę troszkę wiórków masła, by zrobiła się bardziej chrupiąca i mniej sypka. W smaku rewelacja - pochłoneliśmy całą blaszkę w jedno słoneczne popołudnie. Dzięki za przepis!
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Ciasto przepyszne, cudnie pachnące z chrupiącą posypką. Zgodnie z sugestią Joanny na górną posypkę dałam wiórka masła a z braku orzechów wiórka kokosowe do posypki. Wszystko świetnie się skomponowało. Dzięki Syso za wspaniały przepis
bussi.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
SUPER!!
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
Bardzo sie ciesze, ze ciasto Wam smakuje
icon_biggrin.gif
Nawet moje dzieci za nim przepadaja. Lubia wszystko co cynamonowe.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Boszzzz, tak wszystkim smakuje, może uda się i mnie. Mój repertuar wielkanocny bardzo potrzebuje odświeżenieaaa. Jutro próba. Jak będzie zakalec, to nic, podobno i tak znika tak szybko, jak tylko pojawi sie na stole. Ciekawe, czy za mazurek mogłoby robić?

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
Wiesz, takie zdjęcia powinny być karalne. Czy sądzisz, że ludzi stać na ciągłą wymianę zaślinionych klawiatur?
icon_wink.gif

A tak bez żartów w mojej wadzę (ciężkiej), ciasto wygląda bardzo zachęcająco. Już sobie spisałem składniki.

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
p1080792nd.jpg

p1080790.jpg

Mnie wyszedł taki. Pewnie coś pokręciłem. Jak zwykle
icon_smile.gif

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
Chyba wiem, co pokręciłem. Nieco zbyt dużo orzechów (ojej, tyle mi się sypnęło) i nieco zyt dużo cynamonu. Ale w smaku jest niezgorsze
icon_smile.gif

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
Tak wyszedł dzisiejszy wypiek. Z podwójnej porcji
icon_biggrin.gif

90869368.jpg

Canditti

Member
Lut 28, 2010
15
0
0
Przepyszne jest to ciasto!! Szczególnie polecam osobom, które uwielbiają takie typowo zimowe smaki jak np. piernik, bo trochę mi go w smaku przypomina. ;) Polecam, cudowne ciasto i mega wilgotne!!

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,014
280
83
wygląda pięknie, zrobię je na weekend!

jak miło wrócić po dłuuugim czasi ena to forum z takimi super zdjęciami
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ech...........
cry_1.gif

Miała być tak pięknie, a nigdy w całym życiu pieczeniowym taaaaaaaakieeeeeeeeego zakalca nie zaliczyłam. I za cholerę nie wiem w czym tkwi wina ;-((
icon_rolleyes.gif

Pewnie jeszcze będę próbować, bo spróbowałam kawałek i smak jest w miarę oki (oczywiście na waszych zdjęciach
icon_wink.gif
). Wygląd ma też fajny. No nie wiem co źle poszło.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,014
280
83
ojej, nie wiem skąd ten zakalec. Ja piekłam już dwa razy (z modyfikacją - zamiast szkanki śmietany 400 ml kubek jogurtu greckiego), wyszło ok. Ale jak najpierw miksowałam jajka z masłem i cukrem to masa wyglądała okropnie - jak zważona, ale się nie przejmowałam, dodałam pozostałe skłądniki i potem ciasto urosło normalnie.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Też robiłam dwa razy i wyszło, może soda była jakaś feralna bo to wyszedł mega zakalec, szkoda pracy i składników.
Miksuję masło cukier po jednym jajku jak się warzy to dosypuję mąki i miksuję i już się nie warzy bo mąka wchłania wilgoć z jaj. Potem na zmianę dodaję mąkę z sodą i śmietanę i jest ok.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy