Pyszne ciasto, łagodne i ogniem nie ziejące.
składniki
Ciasto:
30 dag mąki
1 kostka margaryny
10 dag cukru pudru
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
pół słoika dżemu wiśniowego ub innego kwaskowego
25 dag bakalii
Krem:
4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
kostka masła
sok i skórka z połowy cytryny
sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać cukuer, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie częśći. Rozłożyć na 2 takich samych blachach, każde ciasto posmarować dżemem a na wierzchu ułożyć pianę z białek ubitą z 2 łyżkami cukru, posypać bakaliami i upiec na złoto (ok. 15 minut każde ciasto).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać obie mąki i wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać masę żółtkową i mieszać do zgęstnienia. masło utrzeć na puch i dodać do budyniu. Całość wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, docisnąć drugim.
dodatkowe informacje
Ciasta można przełożyć gotowym, ugotowanym budyniem.
Bajaderko, proszę dopisz swoje modyfikacje.

składniki
Ciasto:
30 dag mąki
1 kostka margaryny
10 dag cukru pudru
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
pół słoika dżemu wiśniowego ub innego kwaskowego
25 dag bakalii
Krem:
4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
kostka masła
sok i skórka z połowy cytryny
sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać cukuer, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie częśći. Rozłożyć na 2 takich samych blachach, każde ciasto posmarować dżemem a na wierzchu ułożyć pianę z białek ubitą z 2 łyżkami cukru, posypać bakaliami i upiec na złoto (ok. 15 minut każde ciasto).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać obie mąki i wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać masę żółtkową i mieszać do zgęstnienia. masło utrzeć na puch i dodać do budyniu. Całość wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, docisnąć drugim.
dodatkowe informacje
Ciasta można przełożyć gotowym, ugotowanym budyniem.
Bajaderko, proszę dopisz swoje modyfikacje.
