Smok wawelski

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Pyszne ciasto, łagodne i ogniem nie ziejące.
icon_smile.gif

składniki
Ciasto:

30 dag mąki
1 kostka margaryny
10 dag cukru pudru
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
pół słoika dżemu wiśniowego ub innego kwaskowego
25 dag bakalii

Krem:
4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
kostka masła
sok i skórka z połowy cytryny

sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać cukuer, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie częśći. Rozłożyć na 2 takich samych blachach, każde ciasto posmarować dżemem a na wierzchu ułożyć pianę z białek ubitą z 2 łyżkami cukru, posypać bakaliami i upiec na złoto (ok. 15 minut każde ciasto).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać obie mąki i wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać masę żółtkową i mieszać do zgęstnienia. masło utrzeć na puch i dodać do budyniu. Całość wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, docisnąć drugim.

dodatkowe informacje
Ciasta można przełożyć gotowym, ugotowanym budyniem.

Bajaderko, proszę dopisz swoje modyfikacje.
icon_smile.gif

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Pyszny jest ten smok Malinno
icon_smile.gif
Jeszcze lepszy nastepnego dnia kiedy smaki sie przegryza i ciasto lekko zwilgotnieje od kremu - bardzo polecam wszystkim!

Ja swoim zwyczajem zrobilam tylko z 1/2 porcji na blaszke 20x20 cm. Chcialam aby krem mial karmelowy smak (jadlam gdzies taki i bardzo mi smakowal) wiec budyn zrobilam calkowicie bez cukru i oprocz masla (troche mniej niz w przepisie uzylam) dodalam miekki karmel - wyszedl pyszny
icon_smile.gif

Nie chcialam polewac czekolada, wiec troche kremu zostawilam na wierzch, a na to polozylam beze, ktora upieklam z bialek pozostalych z kremu ( po prostu rozsmarowalam beze na blasze, posypalam orzechami i upieklam, potem docielam do wielkosci blaszki).
Bardzo wszystkim smakowalo i jest juz tylko wspomnieniem
icon_smile.gif
Dzieki Malinno za pyszny przepis :mrgreen:

img65645kp.jpg

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Bardzo lubię karmelowe smaki i też bym chciała taki krem zrobić. Bajaderko co to znaczy według Ciebie miękki karmel.
Ciasto wygląda na pyszne, piękne zdjęcie Bajaderko.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Dziekuje Marcelino
icon_smile.gif

Co do karmelu - mam cos takiego jak twarda ciagnaca krowka w bloku (moze nie powinnam nazywac tego karmelem, ale tak latwiej
icon_smile.gif
), odkroilam kawalek, zupelnie na oko i lekko go podgrzalam, ale tak aby tylko zmiekl a nie rozpuscil sie i w takiej postaci dodalam go do kremu majac nadzieje, ze stezeje
icon_smile.gif
I stezal - krem byl znacznie gestniejszy na drugi dzien :mrgreen:

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Odpowiednikiem Twojego karmelu mogła by być domowa odmiana miekkiego karmelu, zrobionego z cukru z dodatkiem masła lub śmietanki. Taki karmel nigdy nie zastygnie na kość.
Można też użyc krówek ciągutek.
Koniecznie muszę wypróbować, taką mam chetkę na to ciacho.

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Dziekuje Marcelino
icon_smile.gif

Co do karmelu - mam cos takiego jak twarda ciagnaca krowka w bloku (moze nie powinnam nazywac tego karmelem, ale tak latwiej
icon_smile.gif
), odkroilam kawalek, zupelnie na oko i lekko go podgrzalam, ale tak aby tylko zmiekl a nie rozpuscil sie i w takiej postaci dodalam go do kremu majac nadzieje, ze stezeje
icon_smile.gif
I stezal - krem byl znacznie gestniejszy na drugi dzien :mrgreen:
Bajaderko a jak to ponaszemu ten carmel :
ja myslalam ze uzylas carmelu w syropie :dump: :mrgreen:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Bajaderko a jak to ponaszemu ten carmel :?:
ja myslalam ze uzylas carmelu w syropie :dump: :mrgreen:
W syropie to balabym sie, ze nie zastygnie
icon_smile.gif

A po naszemu to wlasnie caramel - ja mam caly blok tego, nazywa sie creamy caramel, ale ma prawie identyczna konsystencje co soft caramels Kraft''a - te pakowane w celofan, mozesz spokojnie je uzyc
icon_smile.gif

A moj taki jest dla porownania
icon_smile.gif

img65708gr.jpg

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
no to teraz juz murowane ze bede to robic
:mrgreen:
moze jeszcze dzis jak znajde chwile czasu a jak nie to jutro juz napewno :mrgreen: :wink: :cheers:
dziekuje Bajaderko :!: :!:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
zrobilam i juz nie moge sie doczekac jutra tzn dzis popoludnia
uszczypnelam juz kawaleczek i to jest tak dobre Bajaderko z tym miekkim karmelem ze szok :mrgreen: :anbetung: Malinno dzieki za przepis, a Bajaderce za wszelkie porady :anbetung:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
cos mi sie pomieszalo zdjecie ponizej :oops: :x

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
nareszcie mi cos wyszlo z tym wklejaniem zdjec
po tylu trudach :dontknow: :baa: :dump:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
belle, ale apetyczne - mniamc

pzdr
yenn

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
belle, ale smakowicie to twoje ciasto wyglada
icon_smile.gif
Prawda, ze pycha ? - znowu bym zjadla :wink:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
dziekuje Bajaderko :oops: :wink: , to ciasto jest przepyszne :!: :!: Tez bym zjadla
co pieczemy na Dzien Matki : :dump:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
i po co na noc tu właziłam : :dump: nic nie ma w domu słodkiego a strasznie mi się zachciało :cry:
Ale chyba jutro upiekę to, tylko czym ja ten krem zrobię, jak miksera nie ma : :cry:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
wiecie co - zrobilam!!! z tym karmelem w srodku i co prawda ciasto do konsumpcji bedzie dopiero jutro ale juz udalo mi sie kilka razy liznac kremu i................PYCHA!!!!! Nareszcie jakis niebanalny krem :lol: :lol: Bardzo mi sie podoba bo jest inny, i naprawde smaczny.
icon_smile.gif

Jak kupilam ten karmel to nei wiedzialam co z nim zrobic bo nigdzie instrukcji do karmelu nie podano dla takich karmelowych nowicjuszy jak ja :mrgreen: :mrgreen:

To co zrobilam- karmel do mikroweli na pare sekund az sie calkowicie rozpusci. Nastepnie wymieszalam z budyniem i maslem - tara- gotowe :lol: :lol:

Jutro wieczorkiem napisze jak smakowalo :mrgreen:

A tak apropo, to oprocz tego karmelu to reszta bardzo przypomina snickersa

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy