Smok wawelski

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
oh, kurcze, zapomnialam dodac opini :roll: :roll:

Ciasto wyszlo bardzo dobre, ja robilam z tym karmelem i na drugim razem dam go mniej bo wyszlo ciut za slodkie. No i nalezy sprawdzic zeby dzem koniecznie bym kwaasny

Ale ciasto bardzo mniam!!!

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!
Właśnie go zrobiłam - jest w lodówce - zrobiłam w wersji Bajaderki, krem pyycha!! reszta na razie nie wiem - chłodzi się - ale pewnie jest ... palce lizać! Dam znak jak ciacho smakowało - jutro!
Bajaderko jak pieczesz bezę z tymi orzeszkami żeby wyszła taka ładna????? - bo mnie orzeszki troszkę się przypiekły!
pozdrowionka
Ania

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ja pieklam bardzo cieniutka warstwe i w zwiazku z tym dosc krotko - nie zdazyly sie spiec
icon_smile.gif
No i w niskiej temperaturze....

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Owieczko- ja odpowiem chociaż nie znam sie na tyle żeby rady dawać- ale moim zdaniem to coś innego, Bajaderka na poprzedniej stronie pokazywała zdjęcie takiego ogromnego bloku karmelowego- u nas czegoś takiego nie ma w sprzedaży
icon_sad.gif
ale myślę że takie mleko z puszki wmiksowane w masę też będzie bardzo ok, albo można zamiast robić krem ugotować budyń o smaku toffi/karmelowym i zmiksować z masłem- ja bym tak zrobiła bo mniej zamieszania
icon_razz.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Czy sa w Polsce moze takie cukierki o smaku tofi bardzo ciagnace sie ??
Jesli tak to tych uzyj ,owieczko ;)

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Owieczko, jeśli użyjesz krówek radzę Ci je rozpuścić i lekko schłodzić przed użyciem- kup takie najmiększe z możliwych ciągutki, wrzuć do garnuszka i leciutko-leciutko podlej wodą. mieszaj mieszaj mieszaj aż te twarde skorupki się roztopia i powstanie gładziusieńka masa. Inaczej to te skorupki by przeszkadzały w masie
icon_smile.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
krowki mogly by byc ale takie ciagnace sie bardzo tzw ''mordoklejki '' i zebys mogla je troche podgrzac
a moze toffi cukierki sa dostepne ?? by byly lepsze
niewiem co jest w tej chwili dostepne w Polsce abym mogla ci bardziej pomoc

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
ja dodałam krówki lekko je roztopiłam i było pyszne (doddałam tylko 4-ry sztuki) - !!! - Następnym razem dodam ich więcej - z obawy że będzie za słodkie z tym cukrem!!!
Ania

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
witam was ja to mam szczescie wlasnie mi zrtobi ten placek belle na przyjazd mojej sis do usa dobrze ze ja mam to mi pomoze za to ja bardzo lubie

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
A zaśmiecaj belle, zaśmiecaj. Grunt to rodzinka!
icon_smile.gif

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Właśnie dzisiaj będe piekła to ciacho, krówki już kupiłam, tyle tylko że upiekę bez bakali - mój synek nie przepada za nimi! dam znak jak wyszło bez nich! :lol:
Pozdro Annia

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
wiecie belle zrobila mi to placek i smakowalo mojej sis i calej rodzince jedli tak jagby nigdy plackuw nie jedli hahaha zreszto moja mama nie przepada za pieczeniem wiec zadko kiedy u niej jest placek ,,teraz ma moja sis to bedzie jej piec i gotowac ....belle dzieki za wszystko i za to ze przymnie teraz jestes dzieki ogramnie.. :herz: :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy