sniadania carbonicum:)

julija

Member
Lip 10, 2007
5
0
0
a na drugie spróbujcie owsiankę z czereśniami i z , kto chce i może, masełkiem lub dobrą nieutwardzaną margaryną. Jak się robi? bardzo prosto. Płatki owsiane gotujcie na wodzie (1:3) razem i czeresniami, można dorzucic parę żurawin suszonych. Na koniec jakiś słodzik: cukier brązowy będzie OK, do tego wmieszajcie owo masełko/margarynę - 1 łyżeczka per person. A na koniec: ZASMAŻKA
icon_wink.gif
czyli prażone płatki migdałowe.

smacznego
p.s kiedyś z braku owsa zrobiłam to z razowym makaroenem , akurat miałam pod ręką grube wstążki. Makaron ugotowałam osobno,a potem na patelni zasmażałam z czeresniami(któe lekko podgniotłam, żeby puściły sok i z tłuszczem, reszta czynności j.w. Delicja

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Ja wieczorem namaczam orzechy lub pestki, namaczam morele, a rano nastawiam kaszę i idę się myć. Po 20 minutach kasza gotowa, tylko zmiksować orzechy i osobno morele, dodać owoce i można zajadać wspaniałe śniadanko. Można też kaszę ugotować wieczorem i tylko ją rano odgrzać.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a mogę dorzucić moje ulubione śniadanko?
icon_smile.gif

Jest to owsianka z owocami (najlepiej sezonowymi), dzisiaj z jagodami...
Płatki zalałam mlekiem, dodałam cukier, olejek waniliowy, po łyżeczce rodzynek i pestek dyni. Zagotowałam aż zrobiła sie klejąca papka i dodałam jagody...mmm
mniam.gif

Polecam też owsiankę z cynamonem, startą marchewką i jabłkiem
daumen.gif

Załączniki

• owsianka.JPG
    owsianka.JPG
    78.6 KB · Wyświetleń: 0

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Z jagodami jest pyszne jedzonko! Ja zrobiłam dziś kaszę kukurydzianą, do tego podduszone morele (suszone), wiórki kokosowe, troszkę cynamonu i plasterek imbiru. Do gotowych moreli dodałam porzeczki czarne. Smakowało mi bardzo. Uwielbiam takie śniadania i rano już nie potrafię jeść niczego innego poza kaszkami czy płatkami.

Lis 28, 2005
3,760
0
0
Wszystkie te sniadania sa bardzo zachecajace. Mam tylko jedno male pytanko. Nie wiem jak wy, ale ja po zjedzeniu czegos na slodko, nawet jesli to "slodzace" to sa owoce, robie sie dosc szybko glodna. Czy tez tak macie?

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mamuska_samuska @ 17 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=541416Wszystkie te sniadania sa bardzo zachecajace. Mam tylko jedno male pytanko. Nie wiem jak wy, ale ja po zjedzeniu czegos na slodko, nawet jesli to "slodzace" to sa owoce, robie sie dosc szybko glodna. Czy tez tak macie?
ja, mówiąc szczerze, po wszystkim robię sie szybko głodna
icon_wink.gif
ale chyba coś w tym jest...
Może ten cały indeks glikemiczny rzeczywiście sprawdza sie w praktyce
gruebel_2.gif
tym bardziej, że po zjedzeniu jajka na twardo na śniadanie długo nie czuje głodu.

Lis 28, 2005
3,760
0
0
cos w tym jest ....... :D

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
zaniedbuje ten watek lokropecnie, a czasami jakies nowe sniadanie dobre mi wychodzi
zahnlos.gif

Oto orkisz z jablkami i bita smietana (tez wg. 5 elementow)

zmielony na grysik orkisz zalewam woda dodaje cynamonu i gotuje pare minut az powstanie taka papka

w innym garnku podgrzewam sok z ciemnych winogron (ogien)
, dodaje pokrojone w kostke jablka (ziemia)
wrzucam kawalek imbiru(potem go wyciagam) dodaje kolendre w proszku i kardamon (metal)
dodaje szczypte soli (woda)
dodaje sok wyciesniety z cytryny (drewno)
dodaje szczypte ciemnego kakao (ogien)
gotuje chwilke tak zeby jablka jeszcze byly takie nie rozpadniete

orkisz daje na talerz, wlewam na to ten "kompot" (lubimy jak jest troche wiecej soku)
to wszyskto posypuje prazonymi orzechami
a na koniec dodaje ubita smietane

mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
pychota

_20071231_0122.jpg

Załączniki

• _20071231_0122.jpg
    _20071231_0122.jpg
    91.8 KB · Wyświetleń: 1

an666

Member
Lis 22, 2007
28
0
0
bussi.gif
Witam:) Zwykle jadalam tradycyjne, ze sie tak wyraze sniadania to znaczy kanapki......jednak mialam ochote na cos bardziej zdrowego , szczegolnie cos z platkami owsianymi. Niestety nie znosze mleka, jogurtow slodkich tez ,a musli z naturalnym jogurtem jakos mi nie pasi. I tu wyhaczylam te przepisy . Narazie robiam kilkakrotnie ten pierwszy z jabluszkami.....i musze ci strasznie podziekowac bo to jest oblednie pyszne sniadanko. Te jabluszka, maselko, cynamon...mniam mniam, pachnie jak szarlotka z dziecinstwa. Czuje sie po tym swietnie. Kanapki zegnajcie do lata..az bede swieze pomidorki i salata:)))
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

ps reszte pomyslow tez wyprobuje:))
aneta

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
owsianki są dobre na zimę, zwłaszcza, kiedy ktoś nie mieszka w bloku i rano ma zimno zanim się centralne rozgrzeje...

dziwną wersję jadł narzeczony mojej współlokatorki, londyńczyk z ghany:) : zalewał płatki 5 zbóż wrzątkiem, tak, żeby tylko napęczniały, a potem dolewał wody gazowanej i zdaje się syropu klonowego... u nas nie było, wziął miód.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy