Nie jest to danie świąteczne, mimo zbliżających się świąt, ale doskonałe na rodzinny obiad, zanim te święta nadejdą. Przepis na nie znalazłam w czasopiśmie "Swojskie jadło" - wydanie specjalne. W mojej przepastnej bibliotece znajduję najróżniejsze rzeczy, zwłaszcza w czasie porządków. Ale do rzeczy. Przepis jest obliczony dla 4 - 6 osób, w zależności od tego, co jeszcze do tego obiadu podamy. Jest bardzo smaczne. Polecam.
Składniki
- 1 kg karkówki
- sól, pieprz
- mąka
- olej (ja do smażenia wzięłam pół na pół olej z masłem)
- po pół kilograma ziemniaków, marchewki i jabłek
- 3 duże cebule
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- cząber
- majeranek
Mięso myjemy, oczyszczamy z błon (ja robiłam to niezbyt dokładnie, żeby zachować trochę smaku i wyglądu karkówki), następnie pokroiłam w plastry i pobiłam trochę tłuczkiem. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i mąką, potem obsmażyłam z obu stron na złoto na oleju z masłem. Obrałam ziemniaki, marchew, cebulę oraz jabłka i pokroiłam w grube plastry. Natłuściłam żaroodporną formę i ułożyłam w niej na przemian mięso, warzywa ( w tym ziemniaki) i jabłka. Musztardę wymieszałam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cząbrem i majerankiem do smaku. Polałam tym mięso i warzywa. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 st. (według przepisu przez 1 godzinę), a według mnie do miękkości mięsa, co trwało nieco dłużej. Polecam i smacznego.
Składniki
- 1 kg karkówki
- sól, pieprz
- mąka
- olej (ja do smażenia wzięłam pół na pół olej z masłem)
- po pół kilograma ziemniaków, marchewki i jabłek
- 3 duże cebule
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- cząber
- majeranek
Mięso myjemy, oczyszczamy z błon (ja robiłam to niezbyt dokładnie, żeby zachować trochę smaku i wyglądu karkówki), następnie pokroiłam w plastry i pobiłam trochę tłuczkiem. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i mąką, potem obsmażyłam z obu stron na złoto na oleju z masłem. Obrałam ziemniaki, marchew, cebulę oraz jabłka i pokroiłam w grube plastry. Natłuściłam żaroodporną formę i ułożyłam w niej na przemian mięso, warzywa ( w tym ziemniaki) i jabłka. Musztardę wymieszałam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cząbrem i majerankiem do smaku. Polałam tym mięso i warzywa. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 st. (według przepisu przez 1 godzinę), a według mnie do miękkości mięsa, co trwało nieco dłużej. Polecam i smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: