Soczysta karkówka

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie jest to danie świąteczne, mimo zbliżających się świąt, ale doskonałe na rodzinny obiad, zanim te święta nadejdą. Przepis na nie znalazłam w czasopiśmie "Swojskie jadło" - wydanie specjalne. W mojej przepastnej bibliotece znajduję najróżniejsze rzeczy, zwłaszcza w czasie porządków. Ale do rzeczy. Przepis jest obliczony dla 4 - 6 osób, w zależności od tego, co jeszcze do tego obiadu podamy. Jest bardzo smaczne. Polecam.
Składniki
-
1 kg karkówki
- sól, pieprz
- mąka
- olej (ja do smażenia wzięłam pół na pół olej z masłem)
- po pół kilograma ziemniaków, marchewki i jabłek
- 3 duże cebule
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- cząber
- majeranek

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon (ja robiłam to niezbyt dokładnie, żeby zachować trochę smaku i wyglądu karkówki), następnie pokroiłam w plastry i pobiłam trochę tłuczkiem. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i mąką, potem obsmażyłam z obu stron na złoto na oleju z masłem. Obrałam ziemniaki, marchew, cebulę oraz jabłka i pokroiłam w grube plastry. Natłuściłam żaroodporną formę i ułożyłam w niej na przemian mięso, warzywa ( w tym ziemniaki) i jabłka. Musztardę wymieszałam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cząbrem i majerankiem do smaku. Polałam tym mięso i warzywa. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 st. (według przepisu przez 1 godzinę), a według mnie do miękkości mięsa, co trwało nieco dłużej. Polecam i smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Pyszne - ja tak podobnie ( bo bez jogurtu) robię schab, który zazwyczaj pieczony dość suchy wychodzi, a tutaj super smakuje
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki za podpowiedż, bo zazwyczaj unikam schabu
icon_rolleyes.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Składniki zakupione.
Jutro będzie na obiad
icon_smile.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Zrobione i zjedzone
icon_smile.gif

Pyszne danie - dałam 1/2 kg karkówki o 1/2 kg schabu, reszta jak w przepisie. Do tego podałam dwódniową surówkę Beaty i sos jogurtowo-majonezowo-musztardowy.

Wszyskim smakowało i na 100% do powtórki
icon_smile.gif


Byłam ciekawa tych jabłek - są przepyszne
lecker.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja robię to bez przykrycia, bo mięso jest obsmażone, a ilość warzyw niewielka. Takie zapiekanie. Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale wcześniej nie było mnie na forum. Gdybyś zauważyła, że mięso i warzywa zbyt szybko się przyrumieniają, a nie są jeszcze dostatecznie miękkie, można naczynie przykryć folią aluminiową. Powodzenia.
 

kobitka75

Member
Lut 8, 2008
23
0
1
Foty nie zrobiłam
lecker.gif

Seniorko piekłam jak radzisz,w połowie pieczenia przykryłam folią i piekłam 1,5 godziny.
Rodzince bardzo smakowała,a ja bardzo lubię Twoje przepisy.Dzięki za przepis
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki za przemiły post. Dobrego świętowania i pogody, zarówno tej na zewnątrz, jak i duchowej. Serdeczne pozdrowienia.
wink.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Zrobiła to danie w niedzielę moja mama, tylko nie dawała ziemniaków (planowała następnego dnia ogrzewać i bała się o ziemniaki). Wyszła pysznie krucha karkówka, z fajnymi warzywami, lekko słodka od jabłek
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy