- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16
SOK Z CZARNEGO BZU źródło www.jedzonko.fora.pl
Owoc czarnego bzu zawiera witaminy: B1, B2, PP, H, M i C. Działa napotnie i nieco rozwalniająco, i przeciwskurczowo.
Sok należy stosować podczas chrypki, kataru, kaszlu i gorączki. Ma lekkie działanie moczopędne, wiec zalecany jest także podczas chorób pęcherza moczowego lub nerek. Wpływa także korzystnie na drogi oddechowe.
Sok wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
Trujący glikozyd sambunigryna znajduje się w owocach nie kwiatach. Traci jednak swoje trujące właściwości w temperaturze powyżej 50 stopni i po wysuszeniu.
• Owoce czarnego bzu
• Cukier
• Cytryna
• Nalewka z czarnej porzeczki ( casis ) jeżeli nie masz nalewki może być łyżka wódki.
Owoce umyć, oczyścić. Parować w sokowniku.
Moje proporcje na sok są takie:
Na 1 ltr soku
0,60 dag cukru
Sok z ˝ cytryny
Skórka z 1/2 cytryny ( sparzyć , wyszorować szczoteczką , otrzeć na tarce. To ważne żeby nie była gorzka)
20ml nalewki
Proporcje możesz dobrać sama wg smaku.
Składniki wlej do garnka zagotuj. Rozlej do butelek, pasteryzuj
ok. 15 min
Owoc czarnego bzu zawiera witaminy: B1, B2, PP, H, M i C. Działa napotnie i nieco rozwalniająco, i przeciwskurczowo.
Sok należy stosować podczas chrypki, kataru, kaszlu i gorączki. Ma lekkie działanie moczopędne, wiec zalecany jest także podczas chorób pęcherza moczowego lub nerek. Wpływa także korzystnie na drogi oddechowe.
Sok wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
Trujący glikozyd sambunigryna znajduje się w owocach nie kwiatach. Traci jednak swoje trujące właściwości w temperaturze powyżej 50 stopni i po wysuszeniu.
• Owoce czarnego bzu
• Cukier
• Cytryna
• Nalewka z czarnej porzeczki ( casis ) jeżeli nie masz nalewki może być łyżka wódki.
Owoce umyć, oczyścić. Parować w sokowniku.
Moje proporcje na sok są takie:
Na 1 ltr soku
0,60 dag cukru
Sok z ˝ cytryny
Skórka z 1/2 cytryny ( sparzyć , wyszorować szczoteczką , otrzeć na tarce. To ważne żeby nie była gorzka)
20ml nalewki
Proporcje możesz dobrać sama wg smaku.
Składniki wlej do garnka zagotuj. Rozlej do butelek, pasteryzuj
ok. 15 min
Ostatnią edycję dokonał moderator: