Sok z czarnego bzu

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
SOK Z CZARNEGO BZU źródło www.jedzonko.fora.pl

Owoc czarnego bzu zawiera witaminy: B1, B2, PP, H, M i C. Działa napotnie i nieco rozwalniająco, i przeciwskurczowo.
Sok należy stosować podczas chrypki, kataru, kaszlu i gorączki. Ma lekkie działanie moczopędne, wiec zalecany jest także podczas chorób pęcherza moczowego lub nerek. Wpływa także korzystnie na drogi oddechowe.

Sok wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
Trujący glikozyd sambunigryna znajduje się w owocach nie kwiatach. Traci jednak swoje trujące właściwości w temperaturze powyżej 50 stopni i po wysuszeniu.

• Owoce czarnego bzu
• Cukier
• Cytryna
• Nalewka z czarnej porzeczki ( casis ) jeżeli nie masz nalewki może być łyżka wódki.

Owoce umyć, oczyścić. Parować w sokowniku.

Moje proporcje na sok są takie:
Na 1 ltr soku
0,60 dag cukru
Sok z ˝ cytryny
Skórka z 1/2 cytryny ( sparzyć , wyszorować szczoteczką , otrzeć na tarce. To ważne żeby nie była gorzka)
20ml nalewki

Proporcje możesz dobrać sama wg smaku.

Składniki wlej do garnka zagotuj. Rozlej do butelek, pasteryzuj
ok. 15 min

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
dziekuje za przepis. Moja tesciowa robila ten sok zawsze ale jak wszystko na oko i trudno od niej wyciagnac ile czego a ja z tych dokladnych ;) sok juz w butelkach czeka na zime.

Esteral

Member
Lis 5, 2008
131
0
0
W tamtym roku robiłam sok z podobnego przepisu. Moja córka ma ciągłe przeziębienia i ktoś poradził mi ten przepis. W tym roku robiłam także syrop z kwiatów bzu. Więć do okresu jesienno-zimowego jesteśmy przygotowane. W tamtym roku o soku oczywiście zapomniałam. Wyniosłam do piwnicy, a mieszkam na 4 piętrze bez windy więc do piwnicy jest cała wyprawa. W tym roku zostawiłam w szafce. Mam nadzieję, że będę pamiętać

justa_81

Member
Lis 27, 2007
117
0
0
ja już też mam sok z bzu w piwnicy
zwinker2.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Dzisiaj mąż przywiózł mi ok 5kg owoców czarnego bzu. Zaraz zabieram się za obieranie.
Wczoraj z podobnej ilości wyszło mi 20 buteleczek 0,33ltr. Co roku robię ich strasznie dużo.

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
A ja robię trochę inaczej, a mianowicie oderwane od szypułek owoce wsypuję do dużego słoja.
Kolejne warstwy owoców zasypuję cukrem, słój zawiązuję gazą i stawiam w spokojne miejsce. Czekam ok. 2 tygodni, by owoce puściły sok, w razie potrzeby dosypując cukru. Po mniej wiecej 2 tygodniach sok zlewam go garnka, pogrzewam do całkowitego rozpuszczenia cukru i przy pierwszej próbie wrzenia zdejmuję z ognia.

Przelewam do butelek lub słoików i pasteryzuję ok. 20 minut.

a to gotowy:

b6927a355f5a4dcd34d9906765372ac8-1782009.jpg

W taki sam sposób moja babcia robiła sok malinowy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy