sos pomidorowy do spaghetti

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (gosiaspa @ 19 Feb 2010, 17:06 ) index.php?act=findpost&pid=946719Mam nadzieję, że ktoś spróbuje zrobić ten sos. Dla mnie jest on najlepszy, lekki, może też dzięki temu, że nia ma w nim mięsa i sera. Polecam.
Ps. napiszę do Moderatora i poproszę, żeby przeniósł sos we właściwe miejsce.
Tak, tez sos pomidorowy robie bez miesa w przeciwienstwie do sosow miesnych.
Ze spagetti najbardziej lubie 6tke.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Poproszę o konkrety dot. smażenia czosnku.
Ja tam z upodobaniem smażę i nie zamierzam przestać. Powonienie mam jak najbardziej w porządku
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ja rowniez. To znaczy rowniez smaze, pieke, marynuje, uzywam w formie surowej (zalezy od potrawy), ba nawet uprawiam kilka gatunkow w sporych ilosciach i chetnie sie dowiem dlaczego nie powinno sie smazyc czosnku. Tylko konkrety prosze
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Też należę do tych kryminalistów, którzy smażą czosnek. I smażę i dodaję surowy, często jeden ząbek smażony, a drugi pod koniec, surowy. Bo lubię i tyle.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Wczoraj w tv Pascal, przygotowując potrawę, najpierw smażył własnie czosnek, dopiero później pozostałe składniki.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Czy zasada niesmazenia dotyczy rowniez aglio e olio?
Uwielbiam aglio e olio. I bez miesa.
zahnlos.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,936
6,344
113

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
A ja robię różnie, w zależności od tego, jak silny aromat czosnku chcę uzyskać.
icon_smile.gif
Na początku, w trakcie, na końcu, smażę, duszę, gotuję, używam na surowo. Straszne!
icon_lol.gif

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Kiedyś oglądałam instrukcję smażenia w woku i pan kucharz Azjata tłumaczył, że najpierw wrzuca się najbardziej aromatyczne warzywa, więc czosnek a potem cebulę. Z tym, że on przed wrzuceniem kolejnego warzywa, to poprzednie wyciągał na brzeg woka, gdzie jest chłodniej. I dopiero po szybkim podsmażeniu większości składników (a wcześniejsze czekały na ściance woka) połączył całość i przerobił na sos:)

Ale smażył na pewno:)

A sos sobie zapodam na obiad!

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
Nunia @ 5 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=952443Kiedyś oglądałam instrukcję smażenia w woku i pan kucharz Azjata tłumaczył, że najpierw wrzuca się najbardziej aromatyczne warzywa, więc czosnek a potem cebulę. Z tym, że on przed wrzuceniem kolejnego warzywa, to poprzednie wyciągał na brzeg woka, gdzie jest chłodniej. I dopiero po szybkim podsmażeniu większości składników (a wcześniejsze czekały na ściance woka) połączył całość i przerobił na sos:)

Ale smażył na pewno:)

A sos sobie zapodam na obiad!
Smacznego ;) nie mam woka. Może kiedyś kupię jak przestanę być singielką, bo to za duuuuża patelnia dla 1 osoby
icon_razz.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Gosia, wcale nie za duża dla singielki. Mam woka jeszcze z bardzo-singielskich czasów, dlatego serdecznie Cię na niego namawiam
icon_smile.gif
wcale nie trzaba go zapełniac po brzegi, wręcz przeciwnie. Dzięki małej powierzchni dna i wysokich ściankach temperatura szybko wzrasta, a para krąży. Dlatego posiłek przygotowuje się bradzo szybko - idealne rozwiązanie dla singla. Mięso i warzywa są soczyste, a smaży się na naprawdę minimalnej ilości oleju, co też jest zaletą.

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
Mała_Mi @ 6 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=952653Gosia, wcale nie za duża dla singielki. Mam woka jeszcze z bardzo-singielskich czasów, dlatego serdecznie Cię na niego namawiam
icon_smile.gif
wcale nie trzaba go zapełniac po brzegi, wręcz przeciwnie. Dzięki małej powierzchni dna i wysokich ściankach temperatura szybko wzrasta, a para krąży. Dlatego posiłek przygotowuje się bradzo szybko - idealne rozwiązanie dla singla. Mięso i warzywa są soczyste, a smaży się na naprawdę minimalnej ilości oleju, co też jest zaletą.
Pomyślę o woku. Mam garnki i patelnie Berghoffa i gotuje z niewielką ilością tłuszczu czy wody... jestem z nich bardzo zadowolona. Myślałam o patelni grillowej w pierszej kolejności do kuchni, myślę, że to fajna sprawa ;) a potem może będzie wok.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To prawda, patelnia grillowa to także super sprawa
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy