Souvlaki
Specjalnosc greckiej kuchni, grilowane kawalki jagnieciny zawiniete w ciepla pite, oczywiscie z dodatkiem warzyw i niezastapionego tzatziki
okolo 750g jagnieciny (swietnie ja zastapi i jest rownie pyszna poledwiczka wieprzowa)
1/2 szklanki oliwki
4 duze posiekane zabki czosnku
wycisniety sok z 1 cytryny
2 lyzki sosu sojowego (prosze nie krzyczec
to moj dodatek i calkowicie dobrowolny - purysci moga spokojnie pominac
)
1 lyzka suszonego oregano
1/4 lyzeczki ostrej papryki
3/4 lyzeczki soli
8 chlebkow pita
1 srednia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
1 duzy pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
sos tzatziki
sol, pieprz do smaku
Mieso pokroic w spora kostke, wlozyc do duzego plastikowego woreczka, dodac pozostale skladniki marynaty i zostawic (od czasu do czasu mieszajac i przewracajac) na cala noc, lub dluzej w lodowce. Nastepnego dnia nadziac mieso na metalowe szpadki lub patyczki (uzywajac drewnianych patyczkow nalezy pamietac o zamoczeniu ich w wodzie na conajmniej 30 minut przed planowanym grilowaniem) i grilowac 12-15 minut, az beda mocno zrumienione. Mozna je rowniez grilowac w piekarniku (gorna grzalka). W miedzyczasie zawinac chlebki w folie i zagrzac na grilu lub w piekarniku. Kiedy mieso jest juz gotowe, zsunac przypieczone kawaleczki na goracy chlebek, dodac kilka plastrow cebuli i pomidora (lekko posolic i popieprzyc) i bardzo spory kleks tzatziki - zlozyc chlebek na pol, tworzac kanapke i zajadac.
Mozna tez przekroic pite i nadziac, ale chyba souvlaki lepiej smakuja jedzone typowo po grecku, po prostu zawiniete w cieply, puszysty chlebek.
Specjalnosc greckiej kuchni, grilowane kawalki jagnieciny zawiniete w ciepla pite, oczywiscie z dodatkiem warzyw i niezastapionego tzatziki
okolo 750g jagnieciny (swietnie ja zastapi i jest rownie pyszna poledwiczka wieprzowa)
1/2 szklanki oliwki
4 duze posiekane zabki czosnku
wycisniety sok z 1 cytryny
2 lyzki sosu sojowego (prosze nie krzyczec

1 lyzka suszonego oregano
1/4 lyzeczki ostrej papryki
3/4 lyzeczki soli
8 chlebkow pita
1 srednia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
1 duzy pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
sos tzatziki
sol, pieprz do smaku
Mieso pokroic w spora kostke, wlozyc do duzego plastikowego woreczka, dodac pozostale skladniki marynaty i zostawic (od czasu do czasu mieszajac i przewracajac) na cala noc, lub dluzej w lodowce. Nastepnego dnia nadziac mieso na metalowe szpadki lub patyczki (uzywajac drewnianych patyczkow nalezy pamietac o zamoczeniu ich w wodzie na conajmniej 30 minut przed planowanym grilowaniem) i grilowac 12-15 minut, az beda mocno zrumienione. Mozna je rowniez grilowac w piekarniku (gorna grzalka). W miedzyczasie zawinac chlebki w folie i zagrzac na grilu lub w piekarniku. Kiedy mieso jest juz gotowe, zsunac przypieczone kawaleczki na goracy chlebek, dodac kilka plastrow cebuli i pomidora (lekko posolic i popieprzyc) i bardzo spory kleks tzatziki - zlozyc chlebek na pol, tworzac kanapke i zajadac.
Mozna tez przekroic pite i nadziac, ale chyba souvlaki lepiej smakuja jedzone typowo po grecku, po prostu zawiniete w cieply, puszysty chlebek.