Spaghetti, cytryna, szpinak i chili

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
makaron gotować..
w tzw międzyczasie:

umyć duuuuużą garść świeżego szpinaku
zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny
pół papryczki chili pozbawić pestek, pozostałe pół zostawić z pestkami. Obie drobno
posiekać (nie mieszać :D )
2 ząbki czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę

na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać łyżkę masła
wrzucić czosnek i chili BEZ pestek, podsmażyć, dodać skórkę i sk z cytryny, poddusić
chwilę, podlać niewielką ilością białego wina.
Jeśli uznacie, że sosu jest za mało, dodać oliwy, wina.. masła.. co kto woli
icon_smile.gif


Makaron odcedzić, wymieszać z sosem
wrzucić szpinak, wymieszać
posypać chili Z pestkami

Podawać z dużą ilością startego n grubej tarce sera Grana Padano lub Parmigiano
reggiano

bjqoxzdGnMN4bb1saX.jpg


ps. Zastanawiam się czy toto powinno aby na pewno być zamieszczone w kuchni włoskiej..
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
ja takie chcę!
mniam.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy