Spaghetti z pistacjami i gorgonzolą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Jeszcze nie wypróbowany ale bardzo mi sie spodobał

Pistacje (niesolone byłyby najlepsze) wrzucić do moździerza lub miksera i rozdrobnić .. ale nie na pył!!!
Na patelni rozpuscić gorgonzolę. Dodac pieprz

Ser wymieszac z orzechami, wrzucić spaghetti i jeśc
icon_smile.gif

ew. posypać parmezanem

ps. ostrożnie z solą
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Sos serowo-orzechowy to klasyka.
Ja robie zwykle gorgonzole i orzechy wloskie, ale sprobuje z pistacja. Nawet mam w domu niesolona.
Acha, i jednak sos robie w garnuszku, a gorgonzole rozpuszczam z odrobina smietany, zeby to nie bylo takie geste.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Gorgonzola sa "dolce" - lagodna w smaku, "naturale" - srednia i "piccante" - ostra.
Ja uzywam do wszelkich potraw tej "naturale" niezaleznie od tego jaka jest wymieniona w przepisie.
icon_smile.gif


Acha, najczesciej nie sa to u mnie spaghetti a gnocchi. Najlepiej pasuja do tego sosu. IMHO.
icon_smile.gif
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Jeszcze nie wypróbowany ale bardzo mi sie spodobał

Pistacje (niesolone byłyby najlepsze) wrzucić do moździerza lub miksera i rozdrobnić .. ale nie na pył!!!
Na patelni rozpuscić gorgonzolę. Dodac pieprz

Ser wymieszac z orzechami, wrzucić spaghetti i jeśc
icon_smile.gif

ew. posypać parmezanem

ps. ostrożnie z solą
no i mam pytanko.KUpilam gorgonzole bo che zrobic ten sos, ale nie wiem jak mis ie to skojarzylo i zamiast pistacji kupilam wloskie orzechy :dump: Nadadza sie?
 

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
niestety pistacje wyszły na długi spacer, ale zrobiłam podobne danie z orzechami włoskimi
następnym razem spróbuje z pistacjami- gdybym wcześniej natrafiła na ten przepis, to bym kupiła pistacje, bo danie było na dziś zaplanowane (ale z włoskimi)
mgo.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy