Stefanka mojej Mamusi

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Paulinko, jaka blaszka?
Zagniecie się z mniejszą ilością cukru?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Blaszka to 25 x 42 cm, natomiast czy się zagniecie z mniejszą ilością cukru to nie wiem, bo nie próbowałam nigdy, ale myślę że tak, na przykład kruche ciasto z mojego przepisu zagniata mi się zawsze, niezależnie od tego czy daję cukru szklankę czy pół
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Pauli, wreszcie poznałam opinię.

Panna młoda, obecnie Szanowna Małżonka była zachwycona, ciasto jej bardzo smakowało. Niestety miała okazję zjeść tylko niewielki kawałek, bo reszta zniknęła w tajemniczych okolicznościach
rofl.gif

(nie wyszło mi najpiękniej- mam dwie prawe ręce i jestem leworęczna a zdjęcie robiłam w pośpiechu)

Kopia_IMG_1992.jpg

Jak już pisałam- robiłam z 1/3 porcji i rozwałkowałam to na dwa cieniutkie placki. Pokroiłam je i przełożyłam kajmakiem z puszki a na górę poszła tabliczka gorzkiej czekolady. Przy tak cienkich plackach doba wystarczy, żeby całość zmiękła. Na pewno powtórzę w oryginalnej wersji- z całej porcji, z masą i dzieląc ciasto na cztery placki.
anbetung.gif

Załączniki

• Kopia_IMG_1992.jpg
    Kopia_IMG_1992.jpg
    35.2 KB · Wyświetleń: 2

vanilia_sky

Member
Mar 28, 2009
38
0
0
Arabeska - nie potrafię Ci odpowiedzieć, bo ja tego ciasta nigdy nie robiłam, ale moja sąsiadka robi bardzo czesto(pyszne
lecker.gif
) i ona, my nazywamy je czeskie , nie mam pojęcia dlaczego
icon_mrgreen.gif
tak czy owak podnoszę temat, może ktos madrzejszy tu zajrzy
icon_lol.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Arabesko a nie możesz mleka w ogóle
icon_question.gif
Bo ja na chudym robie (pól na pół jeszcze z wodą
icon_wink.gif
) np. budyn czy kaszke i jak dla mnie jest OK.
Kaszkę na samej wodzie te z robiłam kilka razy i była smaczna tylko nie wiem jak się zachowa taka na wodzie w cieście
gruebel_2.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Krem jest z masłem, więc ono powinno kaszkę utrzymać w całości i nie powinno się podtapiać. Może troszkę więcej cukru ew. dać w razie jakby krem "nie miał smaku"
icon_wink.gif

Mam nadzije, że wyjdzie smaczny
daumen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif

To ja czekam i 3mam kciuki
fiesgrins.gif

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
No to tak: wczoraj niechcacy przypiekłam pierwszy spód (bardzo, bardzo); drugi wyszedł już do zaakceptowania ale tez tez sie przypiekl bo zajelam sie Juleczka, natomiast 3 i 4 placki wyszly idealnie. Piekłam (po poprawce na 1 spalony kawałek) w temp. 170 stopni z termoobiegiem minut 12-13.
Krem na wodzie wyszedl pięknie i smacznie, jedyny jego minus - jest dla mnie zbyt słodki. To samo ciasto. Ale ja zazwyczaj pieke z minimalna iloscia cukru, wiec moim sadem - w tej kwestii, nie nalezy sie kierowac
icon_mrgreen.gif
Miałam kłopot z wałkowaniem ciasta - bo sie lekko kleiło, skonczyło sie na wylepianiu balchy palcami. No i jeszcze jedna konstruktywna uwaga - trzeba koniecznie piec na papierze, bez tego cięzko placek wydostac z formy.

Podsumowując: ciasto robi sie pyszne na drugi dzien, bo mięknie. W sam raz do porannej kawy
wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_eek.gif

Chcem kawałek
fiesgrins.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
zrobiłam stefankę na święta, ale tej masy było mi trochę za mało, wolałabym więcej i cieńsze placuszki, dla mnie trochę za sucha, ale córce bardzo smakuje:
stefanka.jpg

Załączniki

• stefanka.jpg
    stefanka.jpg
    79.9 KB · Wyświetleń: 3

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Stefanka to moje popisowe ciasto, zamawiane przez rodzinę na każde święto, aż mi lekko obrzydła i zapowiedziałam, że następna najwcześniej za rok.

Gwarancja sukcesu: SZEŚĆ cienkich placków, wtedy wychodzą najbardziej kruche, a i miękną w cieście szybciej.

Cztery przełożenia masą z kaszy manny, a jeden placek (ten w środeczku) posmarowany galaretką z czarnej porzeczki (domową), która nadaje temu ciastu nuty kwaskowatości (taka kropka nad i).

Na wierzch oczywiście polewa czekoladowa.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy