Stefanka mojej Mamusi

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Trochę inne proporcje ciasta, ale myślę, że wyjdzie mniej więcej to samo:

0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody

A masy jest dwa razy więcej:

1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
cukier waniliowy (ja tam daję do mleka laskę wanili, z tymi ciemnymi ziarenkami masa jest genialna)
9 łyżek kaszki manny.

Ponieważ trzeba się trochę więcej napracować przy wałkowaniu sześciu placków, to przygotowanie masy uproszczone do maksimum. Po prostu z wszystkich składników gotuję kaszkę na gęsto i gorącą (koniecznie, przyspiesza przegryzanie się ciasta) przekładam placki.

Piekę w temperaturze 200 stopni.

No i koniecznie ta kwaskowata warstwa.

PS. Te proporcje mogą być z innego przepisu na cinie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy