Surówka dwudniowa

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Bardzo smaczna surówka, którą można a nawet trzeba przygotować dzień wcześniej. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni i jest coraz smaczniejsza.
<!--endemo-->
Składniki:
Kapusta biala
marchew
cebula
papryka czerwona

I zalewa

0,25 szkl wody
0,5 szkl octu
0,75 szkl oleju
2 lyzki cukru
1 lyzka musztardy
sol

skladniki zalewy zagotowac [mozna zmienic ilosci wody i octu]

lub:
II zalewa

0,25 szkl wody
0,25 szkl octu
0,5 szkl oleju
0,75 szkl cukru
2 lyzki musztardy
1 lyzka soli

Kapustę cienko poszatkować, cebulkę pokroić drobno w kostkę, paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Warzywa wymieszać z gorącą zalewą i zostawić na noc w chłodnym miejscu.

Przed podaniem dodać do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2-3 ogórki konserwowe starte na grubej tarce.

Uwaga: robiłam tę surówkę również bez papryki ( bo za droga była
icon_sad.gif
) i też była bardzo smaczna. Polecam.

dwudniowa_002.jpg

dwudniowa_001.jpg

Załączniki

• dwudniowa_002.jpg
    dwudniowa_002.jpg
    114.2 KB · Wyświetleń: 235
  • dwudniowa_001.jpg
    dwudniowa_001.jpg
    111.6 KB · Wyświetleń: 230
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Bardzo mi sie podoba a ajak smakuje to było widac po domownikach - wyjedli do czysta :mrgreen:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Serio : :!: zdrobiłaś : :!: Cieszę się, że smakowała. Miałam dodać jescze inną zalewę (słodszą) i zapomniałam, zaraz dopiszę.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Z pewną taką nieśmiałością melduję, że skusiłam się - na widok zdjęcia wyprysnęłam z domu do wieczornego sklepu i olbrzymia micha surówki się właśnie przegryza przy oknie...
I kto to zje???? :dump:
Chociaz.... już teraz obiecująco pachnie... :roll:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Johasiu, nie martw się, że jej jest dużo, jak będzie stała w lodówce, to można ją przez 2-3 dni jeść (ja jadłam i po 4 dniach), no chyba, że Ci nie posmakuje, to zrozumiałe, że nie będziesz chciała jeść przez kolejne dni.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A te ogórki to na pewno konserwowe trzeba dać? Nie można kwaszonych?
Albo w ogóle pominąć?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Możesz spróbować dać inne lub pominąć chyba to nie jest aż tak istotne, ja daję konserwowe, bo taki przepis dostałam kiedyś od koleżanki, a ponieważ w zalewie jest ocet więc konserwowe mi tu pasują. Ja pominęłam kiedyś paprykę, bo droga była ale ogórki zawsze daję.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dzięki. Mam dużo materiału do wykorzystania w różnych kombinacjach, więc popróbuję i tak i siak i inaczej. :wink:

Brid

Member
Lut 23, 2005
10
0
0
Właśnie robię tę surówkę Już mi ślinka cieknie na sam widok, a tu trzeba czekać , do jutra żeby ją zjeść
icon_sad.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Albo jestem strasznie głodna, albo ta surówka jest także przepyszna i bez ogórków.... :roll:
Co prawda, nie znam jeszcze jej smaku z ogórkami, ale to nie szkodzi, poznam później... :mrgreen:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ja na oko robię, ale np. pół małej główki kapusty, jedna marchewka. Robię też czasem z połowy porcji zalewę.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Po wersji z jabłkiem ale bez ogórka, resztę (zdecydowanie "większą połowę" :mrgreen: ) tej surówki zjadłam już bez żadnych dodatków. Niekonieczne są, moim skromnym zdaniem.
icon_smile.gif

I korci mnie, by wykorzystać taką marynatę do surówki z samej kapusty i ew. cebuli. Podają coś podobnego we "włoskiej" pizzerii i mi to bardzo zawsze smakowało, i byłam ciekawa jak to się robi, że kapusta jest taka pysznie chrupiąca. No to już wiem...
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy