Surówka z cykorii

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cykoria nie cieszy się u nas uznaniem, a ja ją bardzo lubię i staram się przekonać do niej chociaż kilka osób. Ta surówka, na którą przepis zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego, jest wyjątkowo smaczna. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
-
2 duże czerwone cykorie
- 4 łyżki borówek do mięsa
- łyżka posiekanej skórki pomarańczowej (tylko czerwonej)
- 2 łyżki rodzynek
- 4 łyżki białego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)
- po łyżce soku z cytryny i pomarańczy
- 3 łyżki oleju słonecznikowego (brałam oliwę -według uznania)
- sól

Rodzynki umyć, osączyć, zalać winem i odstawić na pół godziny. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, posolić, dodać rodzynki, borówki oraz skórkę pomarańczową i wymieszać.
Cykorie oczyścić z zewnętrznych liści, ze środka wyciąć gorzkie głąbiki. Listki cykorii opłukać, wysuszyć i pokroić w paski. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Najlepiej pasuje do ciemnych mięs, ja podawałam ją do kaczki, była doskonała.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ciągle nie tracę nadziei na zachęcenie Was do zrobiennia tej surówki. Naprawdę cykoria jest bardzo zdrowa, no i smaczna.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
ja Seniorko jakos nie moge przekonac sie do cykorii,za duzo w niej jak dla mnie goryczy. Z rodzynkami robie kapuste pekinska i potwierdzam,ze to naprawde udane polaczenie. Moze ktos inny skusi sie na cykoriowa probe
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy