Surówka z pora

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Składniki:

Ok 200 - 300 g pora.................................... oczyszczonego i pokrojonego w półkrążki
1 jabłko....................................................... obrane, starte na grubych oczkach tarki
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe........... nieobrane -----------ll------------
szczypiorek, natka - opcjonalnie................ posiekane

sól, pieprz mielony
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżka majonezu, ew. śmietany/jogurtu

Wykonanie:

Pora wrzucamy na wrzącą wodę i krótko! zagotowujemy, lub po prostu przelewamy wrzątkiem i osączamy na sicie. Studzimy.
Dodajemy resztę składników, doprawiamy, mieszamy i podajemy do obiadu - do mięs pieczonych, smażonych, w sosach, jak i do ryb - surówka jest kwaskowo winna, soczysta więc fajnie pasuje.

Polecam
smacznego.gif
pora na pora!
icon_mrgreen.gif

porowa.jpg

Załączniki

• porowa.jpg
    porowa.jpg
    36.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

darek.grund

Member
Wrz 29, 2012
31
0
0
Ja robię podobną, tylko że por jest przesypany solą aż puści sok i dopiero wtedy dodaję resztę składników. Przyznam, że jeszcze nie zalewałem wrzącą wodą, a domyślam się że chodzi o to aby por stracił ostry smak, a przy tym Twoja metoda jest szybsza niż sypanie solą. Następnym razem spróbuję, a będzie to jutro, jako że por już mi zalega w lodówce
icon_wink.gif
No i taki detal jeszcze - technicznie to jest sałatka, a nie surówka. Ale smaku to nie zmienia
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Może być sałatka, czy tam inny dodatek do drugiego dania
icon_wink.gif

Rzeczywiście sparzenie powoduje utratę ostrości, ale też zmiękcza. Por czasami jest tak włóknisty, łykowaty jakiś i nieprzyjemny w jedzeniu na surowo... a po sparzeniu delikatny i o wiele łagodniejszy - chyba również dla wątroby
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jak zwał, tak zwał, ale robię podobną, tylko ciągle zapominam o jakimś składniku. Dzięki Cinko za zamieszczenie tego przepisu.
Aha, gdzieś czytałam, że por (pokrojony), żeby zmiękł, należy posypać 1 - 2 szczyptami cukru. Robiłam tak i, ku mojemu zdziwieniu, por zmiękł, a cukru w surówko/sałatce nie czułam.
icon_lol.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I ja o niej zapomniałam na długo, a że dopadła mnie nuda obiadowa to zaczęłam szperać po starych zapiskach i znalazłam
icon_smile.gif
Też ją bardzo lubię
daumen.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,252
1,804
113
I ja niedawno ja robilam, w odorbine innym towarzystwie: por ( sparzony), orzechy wloskie siekane, rodzynki, majonez z jogurtem.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Mój por jest w towarzystwie jajka i ogórka konserwowego
icon_smile.gif
z odrobią majonezu z jogurtem.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja często ją robię z tej bardziej zielonej części pora która juz tak delikatna i chrupiąca nie jest - dlatego sparzam zawsze
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
Zrobiona, zjedzona
icon_smile.gif
Dziekuje za przepis.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy