Surówka z rzodkiewek

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Skromna i tania surówka z rzodkiewek na pewno ożywi nasze obiady i kolacje, pobudzając apetyt. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robię ją od wiosny do jesieni, zawsze z dobrym skutkiem, jeśli chodzi o smak.
Składniki
3 pęczki rzodkiewek
kilka listków sałaty ze środka główki

Sos
4 łyżki śmietany
2 łyżki soku cytrynowego
po szczypcie soli i cukru
drobno posiekany szczypiorek

Rzodkiewki myjemy dokładnie i kroimy w cieniutkie plasterki. Mieszamy z delikatnymi listkami zielonej sałaty. Składniki sosu mieszamy, próbujemy, żeby uzyskać lekki słodko-kwaśny smak. Sosem zaprawiamy przygotowane rzodkiewki z sałatą i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Proste, tanie i smaczne.

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
we wszystkich sałatkach i surówkach ważny jest sposób doprawienia, dobrania przypraw, co daje charakterystyczny smaczek, przez jakiś czas preferowałam "co mi w rękę wpadnie " to sypałam ale niestety, już tak nie robię
dump.gif
w ten sposób dowiedziałam się, że nawet prostą surówkę mozna zepsuć!
fiesgrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zgadzam się z Tobą w zupełności. Mam nawet dość duży wybór zapraw do surówek, które komponowałoby się samemu i trochę boję się je zamieścić, czy ewentualni odbiorcy poradzą sobie z dopasowaniem odpowiedniej zalewy do wybranej surówki, czy też jej pojedynczego składnika. Jeszcze to przemyślę, bo zalewy są naprawdę dobre i nie raz przez mnie wypróbowane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko - jak możesz to zamieść te zalewy.
icon_smile.gif

Ja na pewno jestem zainteresowana.

Do świeżych warzyw, zwłaszcza sałaty, pasuje dobrze większość smaków. A reszta to już kwestia indywidualnego gustu.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zamieściłam w sosach - osobno dla zielonej sałaty i osobno dla surówek z warzyw. A dlatego tam, że sałatę i zalewy do niej moderatorka przeniosła z Zielono mi do sosów, więc poszłam za ciosem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy