Suszone pomidory

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
9ec57b3f_26108598.jpg

Proporcji nie ma
icon_smile.gif

Wziac pomidory sliwkowe. Rozkroic wzdluz na polowki, wybrac lyzeczka nasiona i polowki osuszyc na reczniku papierowym. Przekrojem wdol polozyc na siatce w piekarniku. t-ra 120 C, miedzy drzwiczkami i piekarnikiem wlozylam jeszcze drewniana lyzke, by byla przestrzen. No i suszylam. Chyba z godzin tak 6. Musza sie pomarszczyc, ale pozostac troche miekkie. Wylozyc do sloiczka i zalac oliwa z oliwek. polozyc czosnek i galazke bazylii. Przechowywac w lodowce... ( u mnie sie nie dalo :mrgreen: ) Z 2 kg pomidorow wychodzi 0.75 l sloik
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Suszone pomidorki to jest to co tygryski lubią najbardziej. :mrgreen:
W tym roku nie robię, bo przywiozłam sobie ogromną ilość z urlopu w Italii (ufff, na cały rok mi spokojnie wystarczy :lol: ). Ale pamiętam zeszłoroczne suszenie. Cudowności i ten piękny zapach....
Nie wspomnę jaki rachunek dostałam za prąd, bo do tej pory boli mnie głowa na wspomnienie. :lol:
 

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
Małgoś.dz.
:mrgreen:
Lubia, lubia! A co do zapachu, to domownicy (ze mna wlacznie wyjadali pomidorki nawet prosto z piekarnika
icon_smile.gif
))) )
Mam gaz
icon_smile.gif
))) Rachunkow w czasie przetworowym to wole nie przypominac
icon_smile.gif
)))) Ale w tym roku to mysle sprobowac moze na sloncu????? Duzy, nasloneczniony balkon - to jest to
icon_smile.gif
 

aktywna

Member
Sty 25, 2006
2
0
0
Witam:)

Zrobiłam te suszone pomidorki, ale one wychodzą zbyt tłuste. Kupne smakują lżej.

Na etykiecie "sklepowych pomidorków" jest napisane, że dodają jeszcze ocet winny.

Czy macie może pomysł jaką zrobić zalewę aby były mniej oleiste?