- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszne nie tylko od święta.
1 szklanka* mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek ( wielkość M)
125 g masła (2/3 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
3 krople aromatu waniliowego
ok. 100 g suszonej żurawiny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
1. Żurawinę przelać na sicie wrzątkiem, odstawić, by odciekła.
Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać. Dodać obie mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować.
Żurawinę na sicie wymieszać z mąką ziemniaczaną, tak, by żurawina była obtoczoną mąką (dzięki temu żurawina nie opadnie na spód ciasta). Dodać co ciasta i delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min., do suchego patyczka.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Piekłam w formie 10 x 26 cm.
* szklanka o pojemności 250 ml.

1 szklanka* mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek ( wielkość M)
125 g masła (2/3 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
3 krople aromatu waniliowego
ok. 100 g suszonej żurawiny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
1. Żurawinę przelać na sicie wrzątkiem, odstawić, by odciekła.
Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać. Dodać obie mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować.
Żurawinę na sicie wymieszać z mąką ziemniaczaną, tak, by żurawina była obtoczoną mąką (dzięki temu żurawina nie opadnie na spód ciasta). Dodać co ciasta i delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min., do suchego patyczka.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Piekłam w formie 10 x 26 cm.
* szklanka o pojemności 250 ml.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: