Świąteczne ciasto z żurawiną

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pyszne nie tylko od święta.

ciasto__urawinowe.JPG

1 szklanka* mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek ( wielkość M)
125 g masła (2/3 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
3 krople aromatu waniliowego

ok. 100 g suszonej żurawiny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

1. Żurawinę przelać na sicie wrzątkiem, odstawić, by odciekła.

Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać. Dodać obie mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować.
Żurawinę na sicie wymieszać z mąką ziemniaczaną, tak, by żurawina była obtoczoną mąką (dzięki temu żurawina nie opadnie na spód ciasta). Dodać co ciasta i delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min., do suchego patyczka.

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Piekłam w formie 10 x 26 cm.

* szklanka o pojemności 250 ml.

Załączniki

• ciasto__urawinowe.JPG
    ciasto__urawinowe.JPG
    117.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pięknie wygląda! aż mi ślinka leci
lecker.gif
wyobrażam sobie, że jest lekko cytrynowe w smaku, a takie lubię
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak, jest lekko cytrynowe, dzięki skórce.
icon_smile.gif
Dziękuję!

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Mała_Mi @ 17 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=13801581. Żurawinę przelać na sicie wrzątkiem, odstawić, by odciekła.
Żurawinę na sicie wymieszać z mąką ziemniaczaną, tak, by żurawina była obtoczoną mąką (dzięki temu żurawina nie opadnie na spód ciasta).
Aniutka @ 19 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391971Mam glupie pytanie: po co przelewa sie zurawine wrzatkiem? Mam ochote na to ciacho.
Powyżej Mała_Mi wszystko wyjaśniła.
Choć czasami zdarza się,że bakalie lub owoce są wredne i mimo wszystko opadną na dół
baa.gif

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ja przelewam , ba nawet namaczam chwile bakalie we wrzątku coby je dokładnie umyć(pestycydy , środki konserwujące -ciut chyba odlepią się od tych bakalii) , potem bardzo dokładnie odsączam i dopiero posypuje mąką , odsiewając resztkę mąki sitkiem

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,810
4,862
113
Przelewam wrzątkiem prawie wszystkie suszone owoce przed użyciem. Niektóre, jak np. zurawina, śliwki, rodzynki sa dodatkowo konserwowane jakimś olejem. Choć wiele przepisów zaleca przesypywanie owoców mąką jakoś nigdy tego nie robię i zupełnie to nie wpływa na ich rozmieszczenie w cieście. O tym, czy opadną, decyduje gęstość ciasta.

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113
Dziekuje za wyjasnienia
icon_smile.gif
Tutejsze zurawiny (przynajmniej te, ktore kupuje) maja taka jakby slodka otoczke - nie wiem, moze sa jakos "cukrzone" po suszeniu (albo w trakcie) i jakos nigdy mi nie przyszlo do glowy zeby je przelac wrzatkiem.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,810
4,862
113
Aniq, u nas też czasem takie widuję, bez połysku i właśnie jakby scukrzone, ale nie kupowałam takich. Może ich nie trzeba myć?
gruebel_2.gif
Większość jednak to mocno czerwone, lśniące i lekko tłuste, zupełnie sie nie sklejają.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dopiero teraz zobaczyłam Wasze wpisy.

neteczka @ 20 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1392028Powyżej Mała_Mi wszystko wyjaśniła.
Choć czasami zdarza się,że bakalie lub owoce są wredne i mimo wszystko opadną na dół
baa.gif
Tak, mąka, by powstrzymać je od opadania.

joannas @ 20 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1392185A ja się nie poddałam i dzisiaj rano zrobiłam drugie podejście, tym razem uwieńczone sukcesem
icon_biggrin.gif

Wybrałam nieco mniejsze jajka z tych co mialam, dałam 1/3 szklanki mąki więcej i dodatkowo 1/2 łyzeczki proszku.
I wyszło bardzo smaczne.
icon_biggrin.gif
O, Joannas, bardzo się cieszę, że teraz wyszło
icon_biggrin.gif

Margot @ 20 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1392208Ja przelewam , ba nawet namaczam chwile bakalie we wrzątku coby je dokładnie umyć(pestycydy , środki konserwujące -ciut chyba odlepią się od tych bakalii) , potem bardzo dokładnie odsączam i dopiero posypuje mąką , odsiewając resztkę mąki sitkiem
Tak, to jest właśnie drugi z powodów przelewania wrzątkiem, ważny dla mnie. A ten pierwszy to lepsza przyczepność mąki.

Te, które ja biorę są zawsze takie jak to określiła Buka, oleiste. Wygląda, jak by je czymś zabezpieczano przed sklejaniem się
gruebel_2.gif
Kiedyś widziałam w sklepie takie scukrzone, ale nie wzięłam, bo wyglądały na bardzo wiekowe. Z dwojga, wolę już sparzyć, smaku to im z pewnością nie odbiera. Z innymi owocami suszonymi też tak robię.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy