Świderki z sosem z karabów
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki dla: 4 osób
350g makaronu fusilli
2 kraby
6 pomidorów średniej wielkości (kolorowych: żółtych, zielonych i koktajlowych)
ząbek czosnku
garść liści bazylii
szczypta pikantnej papryczki peperoncino
oliwa Extra Vergine
sól i pieprz
Kraby gotujemy we wrzątku, wyjmujemy mięso z odnóży i skorupy i siekamy (usuwamy narządy trawienne).
Pomidory sparzany we wrzątku, obieramy skórę i usuwamy nasiona, miąższ posypujemy gruba solą morską i przekładamy do durszlaka na 5 minut.
Bazylię myjemy i delikatnie osuszamy.
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy młody czosnek (w koszulce), dodajemy pomidory, gotujemy 4 minuty (usuwamy czosnek) i dodajemy mięso z krabów, doprawiamy szczyptą pieprzu i gotujemy 2 minuty.
W międzyczasie w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Na patelnię z sosem krabowym dodajemy ugotowany al dente makaron i posypujemy listami bazylii (rozdartymi placami), mieszamy i zdejmujemy z ognia, posypujemy szczyptą peperoncino i skrapiamy niewielką ilością oliwy.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki dla: 4 osób
350g makaronu fusilli
2 kraby
6 pomidorów średniej wielkości (kolorowych: żółtych, zielonych i koktajlowych)
ząbek czosnku
garść liści bazylii
szczypta pikantnej papryczki peperoncino
oliwa Extra Vergine
sól i pieprz
Kraby gotujemy we wrzątku, wyjmujemy mięso z odnóży i skorupy i siekamy (usuwamy narządy trawienne).
Pomidory sparzany we wrzątku, obieramy skórę i usuwamy nasiona, miąższ posypujemy gruba solą morską i przekładamy do durszlaka na 5 minut.
Bazylię myjemy i delikatnie osuszamy.
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy młody czosnek (w koszulce), dodajemy pomidory, gotujemy 4 minuty (usuwamy czosnek) i dodajemy mięso z krabów, doprawiamy szczyptą pieprzu i gotujemy 2 minuty.
W międzyczasie w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Na patelnię z sosem krabowym dodajemy ugotowany al dente makaron i posypujemy listami bazylii (rozdartymi placami), mieszamy i zdejmujemy z ognia, posypujemy szczyptą peperoncino i skrapiamy niewielką ilością oliwy.