Świderki z sosem z karabów

ortica

Member
Sty 8, 2007
418
0
0
Świderki z sosem z karabów

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe

Składniki dla: 4 osób
350g makaronu fusilli
2 kraby
6 pomidorów średniej wielkości (kolorowych: żółtych, zielonych i koktajlowych)
ząbek czosnku
garść liści bazylii
szczypta pikantnej papryczki peperoncino
oliwa Extra Vergine
sól i pieprz

Kraby gotujemy we wrzątku, wyjmujemy mięso z odnóży i skorupy i siekamy (usuwamy narządy trawienne).
Pomidory sparzany we wrzątku, obieramy skórę i usuwamy nasiona, miąższ posypujemy gruba solą morską i przekładamy do durszlaka na 5 minut.
Bazylię myjemy i delikatnie osuszamy.
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy młody czosnek (w koszulce), dodajemy pomidory, gotujemy 4 minuty (usuwamy czosnek) i dodajemy mięso z krabów, doprawiamy szczyptą pieprzu i gotujemy 2 minuty.
W międzyczasie w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Na patelnię z sosem krabowym dodajemy ugotowany al dente makaron i posypujemy listami bazylii (rozdartymi placami), mieszamy i zdejmujemy z ognia, posypujemy szczyptą peperoncino i skrapiamy niewielką ilością oliwy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy