Świetna sałatka do drobiu

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię ją od dawna w tym właśnie okresie, kiedy pojawiają się świeże, niezbędne składniki. Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów" sprzed kilku dobrych lat. A dla 4 osób bedą nam potrzebne:
- 10 śliwek węgierek
- 1 duża twarda gruszka
- 1 duży seler
-1 łyżka rodzynek
-sok wyciśnięty z 1 cytryny
-125 ml (pół szklanki) jogurtu naturalnego
-po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i cukru (czasem cukru daję więcej)

Wlewamy do dużej miski szklankę wody i zakwaszamy sokiem z cytryny. Obieramy selera i trzemy na tarce z dużymi oczkami, po czym wrzucamy do zakwaszonej wody Koimy w cienkie paseczli węgierki i gruszkę. Skrapiamy sokiem z cytryny gruszkę, by nie ściemniała. Układamy na sitku utartego selera i odciskamy z niego sok. Mieszamy w salaterce selera, śliwki i gruszkę. Ubijamy jogurt z solą, pieprzem i cukrem. Polewamy sałatkę. Posypujemy sparzonymi wrzątkiem i osączonymi rodzynkami. i wstawiamy na kwadrans do lodówki.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Smaczna. Schłodzenie zdecydowanie jej służy.
Rodzynki dodałam do środka, a z wierzchu posypałam włoskimi orzechami.
Zamiast niedostępnych już u mnie węgierek wzięłam okrągłe śliwki (z małą pestką).
Jogurtu dałam nieco mniej - dwie solidne łyżki.

sa_atka_z_selera_gruszek_i__liwek2.jpg

Następnym razem spróbuję też wersję bez jogurtu, z odrobiną miodu zamiast cukru.

Załączniki

• sa_atka_z_selera_gruszek_i__liwek2.jpg
    sa_atka_z_selera_gruszek_i__liwek2.jpg
    98.7 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Mam mam wszystko oprocz sliwek, jutro dokupie i bedziem testowac, bo zabejcowalam piersi kurczaka wlasnie na jutro na obiad :D

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kto u Was zjadł śliwki, niech się przyzna bez bicia. Ja jeszcze dzisiaj kupowałam je w Carrefourze. Na stapość coraz więcej rzeczy mnie dziwi. Jeśli komuś uda się jeszcze kupić trochę śliwek, polecam tę sałatkę. Najczęściej podaję ją do drobiu wodnego. Powodzenia.
wink.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Zrobiłam! J bardzo smakowała. Syn nie ruszył. Ja powiem swoje jutro, jak postoi w lodowce, bo nie zdązyłam jej schłodzic przed obiadem, a troche zostalo na jutro.

Co prawda leniłam sie nieco i seler oraz gruszke starłam na tarce, pokropilam cytryną i cześć. Śliwki dodalam te duze ciemne z małą pestką, bo węgierki owszem były, ale tak miękkie ze tylko na powidła.
Zastosowalam się do pomysłu Joanny i rodzynki sypnęłam do środka, a orzechy na wierzch.
Jogurt był bałkański.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy