Świeży dżem pomarańczowo-waniliowy

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
mnie natchnęło, bo zobaczyłam wczoraj w Biedronce takie pomarańcze - na cenie których było napisane "na sok" - pomyślałam nawet, ze to jakieś przecenione... Jednak okazało się, że te na wagę były po ponad 4 zł/kg a te pakowane w siateczki po 2,97 / kg.
Różniły się tym, że te droższe miały bardzo grubą skórkę...

Wzięłam i przystępuję po południu do prób... Już mi pachnie ten dżemik ... Rozmarzyłam się...
icon_wink.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Dżem zrobiony - niestety jest gorzki, przynajmniej na gorąco bardzo jest to wyczuwalne.
Pięknie pachnie i ma ładną barwę. Zobaczymy, jaki będzie na zimno. Moje doświadczenia w tej kwestii potwierdziły się - gorycz przecież w znacznej mierze pochodzi z albedo, czyli białej warstwy pod skórką.

Zastanawiałam się co prawda nad odlaniem tej wody, w której moczyły się pomarańcze przez noc, ale zachęcona opiniami zrobiłam wg przepisu - a więc bez odlewania.
Jednak nawet dżemy cytrusowe kupne mają swoją goryczkę.
Trudno, sama wszystko zjem, bo moi panowie zaraz wyczują smak i nie ruszą...
icon_wink.gif

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
KAROTKA @ 23 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=858227Dżem zrobiony - niestety jest gorzki, przynajmniej na gorąco bardzo jest to wyczuwalne.
Pięknie pachnie i ma ładną barwę. Zobaczymy, jaki będzie na zimno. Moje doświadczenia w tej kwestii potwierdziły się - gorycz przecież w znacznej mierze pochodzi z albedo, czyli białej warstwy pod skórką.

Zastanawiałam się co prawda nad odlaniem tej wody, w której moczyły się pomarańcze przez noc, ale zachęcona opiniami zrobiłam wg przepisu - a więc bez odlewania.
Jednak nawet dżemy cytrusowe kupne mają swoją goryczkę.
Trudno, sama wszystko zjem, bo moi panowie zaraz wyczują smak i nie ruszą...
icon_wink.gif
ja zrobiłam ponownie, drugą partię- znowu bez goryczki- może to sprawa szczęścia do pomarańczy?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy