Maraa @ 24 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=707857I ja zrobiłam świński torcik na pierwsze urodziny syna koleżanki. W środku tradycyjny biszkopt kakaowy, przełożony masą, którą zaproponowała Linn.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24498
Masa jest rewelacyjna. Mały był zachwycony
boski prosiaczek!![]()
mam prosbe- moglabys mi podać przepis na biszkopt kakaowy z ktorego korzystalas? mam tyle tych przepisow i nie wiem ktory wybrac, a nie chce nic zepsuc. mam zamiar zrobic rowniez z ta masa z serka mascarpone![]()
mcdulka @ 25 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=708114boski prosiaczek!![]()
mam prosbe- moglabys mi podać przepis na biszkopt kakaowy z ktorego korzystalas? mam tyle tych przepisow i nie wiem ktory wybrac, a nie chce nic zepsuc. mam zamiar zrobic rowniez z ta masa z serka mascarpone
Biszkopt
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao (używam DecoMorreno)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić całe jaja na parze, dodawać stopniowo cukier. Zdjąć z ognia, miksować cały czas , aż masa ostygnie i zgęstnieje.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.Przesiać przez sito.
Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Dno tortownicy (26-28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi pozostawić suche (nie smarować tłuszczem)
Wylać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 160*C , stopniowo zwiększać temperaturę do 180*C
Czas pieczenia 40-50 min.
Ubijając jajka na parze nie można ich przegrzać, max. temperatura to 40*C
Biszkopt zawsze się udaje i ma bardzo ładny, ciemny kolor. Wyglądem przypomina ciasto czekoladowe.
Życzę powodzenia![]()
Maraa @ 25 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=708154Biszkopt
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao (używam DecoMorreno)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić całe jaja na parze, dodawać stopniowo cukier. Zdjąć z ognia, miksować cały czas , aż masa ostygnie i zgęstnieje.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.Przesiać przez sito.
Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Dno tortownicy (26-28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi pozostawić suche (nie smarować tłuszczem)
Wylać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 160*C , stopniowo zwiększać temperaturę do 180*C
Czas pieczenia 40-50 min.
Ubijając jajka na parze nie można ich przegrzać, max. temperatura to 40*C
Biszkopt zawsze się udaje i ma bardzo ładny, ciemny kolor. Wyglądem przypomina ciasto czekoladowe.
Życzę powodzenia
bardzo dziękuję za przepis. pieklam juz kiedys ten biszkopt, ale nie pamietalam proporcji i faktycznie jest to najsmaczniejszy biszkopt, w szczegolnosci do tortow
.
za tydzien pokaze co mi wyszlo z tego swinskiego tortu- to bedzie moj pierwszy ozdabiany tort![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.