![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 ![]() |
KREM Z MASCARPONE I MLEKA SKONDENSOWANEGO SLODZONEGO
bialy, kakaowy i kawowy Do przekladania tortow, do tiramisu' / pozwala ominac surowe jajka /, jako deser sam i z dodatkami. Cos dla tych, ktorzy nie maja doswiadczenia w robieniu kremow. Malo skladnikow, szybki w przygotowaniu i moze miec 3 wersje. Oprocz podstawowej takze kakaowa i kawowa. Przepis i zdjecia: http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44227 250 g mascarpone 200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru slodyczy / - przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski - zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci miksera - dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac - ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g / Dodajac niewielka ilosc kakao lub kawy rozpuszczalnej mozna uzyskac wersje kakaowa i kawowa. Krem mozna zamrozic. Po wyjeciu z zamrazalnika przelozyc do lodowki, a potem wymieszac dsc energicznie drewiana lyzka / NIE MIKSEREM /. Ja zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie cala puszka / 397 g mleka skondensowanego /. Wystarczylo to na podwojne przelozenie i pokrycie tortu o srednicy 26 cm. Nastepnym razem zrobie jednak z potrojnej: bedzie wiecej przelozenie i na podjadanie w czasie produkcji. Tak wyglada porcja tortu: ![]() [URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=262&i=dsc05189io7.jpg][IMG]http://img262.imageshack. |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 245 Dołączył: 29-March 08 Użytkownik nr: 8.461 ![]() |
To mleko to takie dodać prosto z puszki nie gotować?
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.992 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 21 ![]() |
czuję, że taka śmietankowa masa by mi podpasowała
![]() kawowa z resztą też do wypróbowania na pewno |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.533 Dołączył: 23-December 04 Skąd: prawie Warszawa Użytkownik nr: 236 ![]() |
Być może Linn ma mniej słodkie mleko niż jest w PL
![]() Zrobiłam dzisiaj ten krem, na 500g mascarpone dałam 250 ml mleka skondensowanego i jak dla nas jest on za słodki, myślę, że 200ml spokojnie by wystarczyło. No i ja zrobiłam bez dodatków, a kawa czy kakao chyba trochę tę słodycz przełamują. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 ![]() |
Basiau, ja o ml nic nie wspominalam. Chodzi o gramy. Nie wiem akie masz puszki.
Ja mam puszki Nestle: 397 g. Do tortu 26 cm zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie 397 g mleka / nie trzeba gotowac: byc moze zrobie kiedys eksperyment z takim ugotowanym /. Zostalo mi niewiele: do oslodzenia 3 kaw chyba. To sa takie puszki: http://ovosodo.blogspot.com/2007/11/crema-...ile-al-mou.html Nalezy probowac od 150 g / na 250 g mascarpone /, a potem zatrzymac sie w momencie osiagniecia pozadanego smaku /. Tu jest tort: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24502 |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.533 Dołączył: 23-December 04 Skąd: prawie Warszawa Użytkownik nr: 236 ![]() |
Użyłam takiego mleka.
Na puszce jest też podana gramatura produktu a nie jego objętość, jednak ja piszę o ml, bo użyłam do odmierzania miarki od thermomixa która ma pojemność 100ml. Ale jak sobie teraz zważyłam i policzyłam to te moje 250ml wychodzi na mniej więcej ilość Twoich gramów. Zwracam honor ![]() Krem jest smaczny i na pewno go wykorzystam jeszcze nie raz, bo przede wszystkim jest bardzo łatwy do przygotowania. No i zdecydowanie dobrze mu robi ![]() A to mój niewyględny produkt ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.335 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
zrobiłam bo mi zalega od czwartku trochę mleka słodzonego
z pół porcji ,jako dodatek do ciasta ,ale dobry też do wylizywania palcem Krem jest biały ,tu na zdjęciu jest po prostu robiony bez słońca ,bo znowu brak słońca ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak mi sie wydaje, ze mleko slodzone jest wszedzie takie samo / jesli chodzi o zawartosc cukru: wielkanocne "przygody" z gtowaniem tego mleka wskazuja chyba jednak na rozna jakosc /. Nie trzeba odmierzac: i tak wlewa sie partiami.
Krem jest prosty i chyba nie moze sie nie udac. To jedna z jego zalet: miesiac temu robilam tort i z obawy, ze jakis krem mi nie wyjdzie, zrobilam z sama bita smietana i truskawkami. Za bita smietana jednak nie przepadam. A tu bez ryzyka i szybko mozna zrobic dobry krem. Znalazlam jeszcze podobne z philadelfia i inny ze smietena. Az strach probowac tyle lakoci ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.346 Dołączył: 3-February 05 Skąd: Gdańsk Użytkownik nr: 286 ![]() |
po ukręceniu tego kremu
trzeba go zamrozić żeby przełożyć i pokryć tort? |
|
|
![]()
|
|
Nie, mozna przekladac od razu. Wlasnie dlatego wydaje mi sie genialny: malo skladnikow, prpsty do zrobienia, zadych niespodzianek i natychmiat gotowy do uzytku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Zrobiłam ten krem i wykorzystałam do przełożenia kakaowego biszkoptu. Jest rewelacyjny, bardzo szybko się go przygotowuje i ma idealną konsystencję.
Biszkopt upiekłam z ośmiu jajek w tortownicy 26 cm, masę zrobiłam z trzech serków Mascarpone (250g) i jednej puszki mleka (533g). Krem był wystarczająco słodki. Linn, dzięki za przepis. ![]() Torcik, który zrobiłam tutaj - http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...=20#entry707857 Niestety, nie mam zdjęcia w przekroju. Ten post został edytowany przez Maraa: 24 May 2008, 10:19 |
|
|
![]()
|
|
To jest krem z serii "for dummies". Musi sie udac. A swinka urocza. Szcegolnie wietnie pezentuje sie na tym czekoladowym tle: jak to swinie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Dzisiaj zrobiłam drugi raz torcik z tym kremem, tym razem mam zdjęcie w przekroju. Trochę jednak przedobrzyłam i do kremu dodałam startą czekoladę. Niestety, nie był to dobry pomysł, jak dla mnie było za słodkie.
Ten post został edytowany przez Maraa: 8 Jan 2009, 16:55
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
Ale wyglada pyszalkowato...
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Linn, kusisz mnie tymi nowymi przepisami
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Juz sa nowe do testowania
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czytałam już i czekają na testowanie. Dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.226 Dołączył: 13-June 07 Skąd: wrocław Użytkownik nr: 4.326 ![]() |
A ten krem będzie rzadki czy gęsty po zmiksowaniu,czy tężej w lodówce ,muszę czymś przełożyć biszkopt i szukam pomysłu
|
|
|
![]()
|
|
Jest taki jak super ubita smietana: nawet sztywniejszy. Mozna od razu przekladac.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.335 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
ten krem super smakuje jako dodatek do świeżych truskawek ,przetestowane na Dzień Dziecka
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 22nd February 2019 - 19:40 |