- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Link do oryginalnego wątku http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,776222...92,0,2.html?v=2
Świński Tort
w roli tortu: angielskie ciasto czekoladowe
40 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
15 dag cukru
6 lyzek smietany 18%
2 lyzki maki pszennej
1/4 lyzeczki soli
smietane podgrzac i rozpuscic w niej czekolade.
zoltka utrzec z cukrem, a nastepnie polaczyc z czekolada.
wsypac make, zmiksowac dodajac sol.
bialka ubic, nastepnie delikatnie polaczyc z masa czekoladowa.
wlac do malej tortownicy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.
piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 minut.
dekoracja:
błoto: 200 g mlecznej czekolady + 10 lyzeczek jogurtu naturalnego
ziemia: pokruszone ciastka kakaowe
swinki: rozowy lukier plastyczny
Moje modyfikacje:
bloto: polewa owcowa
ziemia: pokruszony biszkopt czekoladowy
świnki: masa cukrowa
Masa cukrowa
Masę na świnki zrobiłam z przepisu na opakowaniu glukozy, który dostosowałam do
swoich potrzeb, czyli:
Zagotowałam 1,5 łyzki mleka, dodałam jedną kropelkę czerwonego barwnika i 1 łyżeczkę
żelatyny. Mieszałam, aż sie rozpuściło. Do miseczki przesiałam 5 łyżek cukru pudru i 1/2
łyżki glukozy, dodałam wcześniej przygotowane mleko z żelatyną. Ciasto wymieszałam i
dosypywałam po trochu mąki ziemniaczanej, aż masa zaczęła przypominać plastelinę.
To wszystko
Proporcje są dziwne, bo zrobiłam masę z połowy przepisu na
opakowaniu. Zamiast mleka kazali zagotować wodę (ale ja chciałam otrzymać ładny
majtkowy róż
), zamiast barwnika galaretkę. Mam glukozę Delecty, wiec można kupić i
spróbować zrobić dokładnie wg. przepisu.
Koniecznie zobaczcie tort autorki, bo jest przepiękny. Jeszcze raz dziekuję Peeky_Wicky za świetny pomysł

Świński Tort
w roli tortu: angielskie ciasto czekoladowe
40 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
15 dag cukru
6 lyzek smietany 18%
2 lyzki maki pszennej
1/4 lyzeczki soli
smietane podgrzac i rozpuscic w niej czekolade.
zoltka utrzec z cukrem, a nastepnie polaczyc z czekolada.
wsypac make, zmiksowac dodajac sol.
bialka ubic, nastepnie delikatnie polaczyc z masa czekoladowa.
wlac do malej tortownicy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.
piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 minut.
dekoracja:
błoto: 200 g mlecznej czekolady + 10 lyzeczek jogurtu naturalnego
ziemia: pokruszone ciastka kakaowe
swinki: rozowy lukier plastyczny
Moje modyfikacje:
bloto: polewa owcowa
ziemia: pokruszony biszkopt czekoladowy
świnki: masa cukrowa
Masa cukrowa
Masę na świnki zrobiłam z przepisu na opakowaniu glukozy, który dostosowałam do
swoich potrzeb, czyli:
Zagotowałam 1,5 łyzki mleka, dodałam jedną kropelkę czerwonego barwnika i 1 łyżeczkę
żelatyny. Mieszałam, aż sie rozpuściło. Do miseczki przesiałam 5 łyżek cukru pudru i 1/2
łyżki glukozy, dodałam wcześniej przygotowane mleko z żelatyną. Ciasto wymieszałam i
dosypywałam po trochu mąki ziemniaczanej, aż masa zaczęła przypominać plastelinę.
To wszystko
opakowaniu. Zamiast mleka kazali zagotować wodę (ale ja chciałam otrzymać ładny
majtkowy róż

spróbować zrobić dokładnie wg. przepisu.
Koniecznie zobaczcie tort autorki, bo jest przepiękny. Jeszcze raz dziekuję Peeky_Wicky za świetny pomysł



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: