- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Szare kluski ziemniaczane
1250 g ziemniaków
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1.250 g ziemniaków gotujemy, przeciskamy przez praskę i chłodzimy.
2.Pozostały kilogram ziemniaków ścieramy na drobnej tarce do klasycznych placków ziemniaczanych albo dla odmiany do marchewki. Mocno za pomocą lnianej ścierki wyciskamy, tak by mieć tylko 500 g suchej masy. Dodajemy ugotowane ziemniaki i sól. Mieszamy i formujemy kluski ,lekko je spłaszczając.
3.Gotujemy w osolonej wodzie i dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej (dodajemy kiedy woda jest jeszcze zimna) przez 10 minut na małym ogniu.
4.Podajemy z wszelkiego rodzajami mięsa z sosem, albo tylko z skwarkami.

1250 g ziemniaków
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1.250 g ziemniaków gotujemy, przeciskamy przez praskę i chłodzimy.
2.Pozostały kilogram ziemniaków ścieramy na drobnej tarce do klasycznych placków ziemniaczanych albo dla odmiany do marchewki. Mocno za pomocą lnianej ścierki wyciskamy, tak by mieć tylko 500 g suchej masy. Dodajemy ugotowane ziemniaki i sól. Mieszamy i formujemy kluski ,lekko je spłaszczając.
3.Gotujemy w osolonej wodzie i dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej (dodajemy kiedy woda jest jeszcze zimna) przez 10 minut na małym ogniu.
4.Podajemy z wszelkiego rodzajami mięsa z sosem, albo tylko z skwarkami.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: